fbpx

foto | La Casa del Papel în versiunea germană sau jaful de 113 milioane de euro care a șocat o lume întreagă

A fost nevoie de cel puțin nouă lovituri de topor pentru a zdrobi vitrina de sticlă a muzeului Seiful Verde din incinta Palatului Regal din Dresda, Germania. Doi hoți mascați au înșfăcat 21 de artefacte decorate cu peste 4.300 de diamante și au fugit. Era 25 noiembrie 2019, iar în câteva minute, unele dintre cele mai scumpe bijuterii cu valoare istorică au dispărut fără urmă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Acum, cele șase persoane acuzate că au pus la cale „jaful secolului” se pregătesc pentru procesul care începe vineri în Germania. Dar, soarta comorii jefuite rămâne un mister. Aceasta este povestea jafului care a șocat o lume întreagă și a muncii meticuloase a poliției care a dus la capturarea celor șase membri ai aceleiași familii despre care poliția spune că sunt responsabili pentru jaf, relatează CNN, citată de digi24.ro.

Decorată cu mai mult de 4.300 de diamante, comorile furate din Seiful Verde aveau o valoare totală de cel puțin 113 milioane de euro, potrivit biroului procurorului de stat. Cu toate acestea, directorul Colecției de Artă din Dresda, Marion Ackerman, a spus că valoarea materială nu poate reflecta importanța lor istorică și culturală „incalculabilă”.

Aproape toate artefactele furate au fost făcute în timpul domniei lui Frederic Augustus al III-lea, ultimul Elector de Saxonia, cunoscut mai târziu ca Frederic Augustus I, primul rege al Saxoniei. Bijuteriile includ un accesoriu de pălărie decorat cu 15 diamante mari și 100 de diamante mici și o sabie de 96 de centimetri și o teacă decorată cu mai mult de 800 de diamante.

„Ai nevoie de informații din interior și un plan foarte, foarte detaliat”. Valoarea imensă a pradei nu este singurul aspect al jafului care a captat atenția lumii, ci și îndrăzneala cu care hoții au comis fapta.

Roy Ramm, un consultant în securitate și fost comandant al operațiunilor speciale de la Scotland Yard, poliția metropolitană din Londra, a declarat pentru CNN că astfel de crime sunt tot mai rare.

„Securitatea tehnologică s-a îmbunătățit atât de mult de-a lungul anilor, prin sisteme de alarmă CCTV și tot felul alte protecții high-tech, încât există mari șanse ca un jaf să fie detectat foarte devreme și [hoții] să fie prinși în timp ce comit jaful”, a spus consultantul.

Potrivit investigatorilor, cu patru luni înainte de jaf, unul dintre suspecți s-a deplasat până în orașul Magdeburg, aflat la mai mult de 200 de kilometri de Dresda, pentru a lua un Audi S6 albastru-închis: viitoarea mașină folosită pentru a evada.

„Și-au imaginat cum o să decurgă jaful și cum va reacționa poliția. Se gândeau cum să încurce activitățile poliției ca să își acorde mai mult timp”

Mașina fusese deja radiată, dar poliția a spus că banda de hoți a mers și mai departe pentru a-i ascunde originile: au vopsit mașina argintie și au lăsat doar plafonul închis la culoare.

„Ceea ce îmi spune mie asta este că acești oameni și-au făcut planuri meticuloase”, a spus Ramm. „Și-au imaginat cum o să decurgă jaful și cum va reacționa poliția și, în tot acest timp, se gândeau cum să încurce activitățile poliției ca să își acorde mai mult timp.”

„Dacă mașina era zărită de un trecător, iar persoana aceea ar fi putut apoi să ofere o descriere a ei, odată ce poliția ar fi încercat să o găsească, căutările lor ar fi fost și mai complicate și consumatoare de timp”, a explicat Ramm.

Poliția a declarat că pregătirile hoților nu s-au rezumat la mașină. Cu câteva zile înainte de jaf, hoții au tăiat grilajul metalic al ferestrei prin care au intrat mai târziu prin efracție, potrivit autorităților.

Dacă ar fi înlăturat cu totul grilajul riscau să atragă atenția trecătorilor, așa că suspecții și-au acoperit urmele lipind la loc barele metalice tăiate cu lipici.

Fereastra se afla într-un punct mort, așa încât nu se vedea pe camerele de securitate și toată zona era într-un „con de umbră”, a declarat Ministerul Culturii și al Turismului din Saxonia. Un senzor de mișcare ce ar fi trebuit să se declanșeze a rămas inactiv.

Ministerul a spus că alarma ar fi pornit cu o zi înainte de jaf și paznicii au uitat să o reactiveze. Continuarea articolului poate fi citită aici.

Această prezentare necesită JavaScript.

Articole asemănătoare

Back to top button