fbpx

foto | Insulele Filipine – minune a naturii versus sărăcie lucidă. Aventura unei moldovence în arhipelagul îndepărtat al Pacificului

Insulele Filipine, care pot fi găsite în Asia de Sud-Est, în Oceanul Pacific, ascund o mulțime de miracole pe care natura a avut grijă bine să le șlefuiască. La prima vedere, arhipelagul pare a fi desprins din filme sau imagini cu exces de photoshop. Însă ceea ce se ascunde în inima Filipinelor poți vedea doar cu propriii ochi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

O tânără din Republica Moldova a avut ocazia să o exploreze în lung și în lat, iar impresiile sale contopesc starea de fascinare cu cea de dezamăgire.

Victoria Morozov are 32 de ani, este o persoană pasionată de călătorii și aventuri, iar țările exotice din Asia sunt destinațiile sale preferate. De obicei, își planifică singură itinerarul și nu se reține într-un singur loc mai mult de 2-3 zile, pentru a avea ocazia să vadă cât mai multe lucruri.

Filipinele nu au lăsat-o indiferentă, reușind să fac rost de un bilet în direcția arhipelagului îndepărtat din Pacific. Fiind constituită din 7641 de insule, țara are multe de oferit – de la apele turcoaz, care ascund rechini, țestoase marine gigante și peșteri adânci, până la jungle, munți, vulcani și orașe cu o arhitectură remarcabilă, influențată de spanioli.

„Cred că doar un adevărat călător poate înțelege cu adevărat atunci când afirm că Filipine nu este doar despre plaje, dar ceea ce poți obține este mult mai mult. Este un loc atât de frumos de explorat că aș putea petrece luni de călătorie și probabil nu aș reuși să văd toată frumusețea”, ne-a spus Victoria.

În călătoria sa, tânăra a parcurs sute de kilometri, iar cel mai mult a rămas impresionată de peisaje și de atitudinea primitoare a localnicilor.

„Nu contează de unde vii sau în ce limbă vorbești. Prietenia și zâmbetele sunt universale, iar îndeosebi copiii filipinezi știu asta! Aceasta a și fost partea cea mai favorită a călătoriei, interacțiunea cu copiii. Oriunde nu m-aș fi oprit, pe mijlocul drumului, la plajă, la bar, în pădure, la cascadă, în câteva clipe aveam cel puțin câțiva copii curioși lângă mine”, a mai zis ea.

Victoria a remarcat că filipinezilor le plac foarte mult oamenii cu pielea deschisă la culoare, întrucât în imaginația lor, aceștia sunt reprezentanți ai frumuseții și ai unei vieți îndestulate. Spre marea ei mirare, unii copii de acolo cereau bani de la turiști, chiar dacă erau din familii bune care nu duc lipsă de ceva.

„De nenumărate ori am fost oprită în stradă pentru că persoanele doreau să-și facă o poză cu mine. Și sunt extrem de fericiți dacă le oferi această posibilitate. Localnicii sunt foarte prietenoși și incredibil de primitori”, a menționat tânăra.

Totuși, Victoria a spus cu sinceritate că nu a fost impresionată de bucatele filipinezilor.

„Am avut mese grozave, nu neg acest lucru! Dar, în ansamblu, diversitate în mâncarea filipineză este puțină și unele feluri de mâncare sunt grase, procesate, în orice timp al mesei ești servit cu orez sau pasta, iar condițiile de igienă în care sunt preparate lasă de dorit, ceea ce uneori te poate lăsa cu stomacul deranjat”, a afirmat ea.

Sunt locuri în care turiștii au mai puțin acces, iar acolo nici nu prea este mâncare și nici nu poți lua cu tine ceva, întrucât produsele se pot altera ușor din cauza temperaturii și umidității ridicate. Mai mult decât atât, Victoria a observat că în majoritatea localurilor lipsesc condiționerele sau frigiderele, pe care filipinezii nu și le pot permite.

„Dacă ai călători doar pe plajele frumoase unde pleacă turiștii de obicei, ai putea pleca din țara respectivă cu percepții eronate despre realitatea cruntă de zi cu zi a localnicilor. Șomajul și sub-ocuparea forței de muncă lasă multe familii din Filipine să lupte ca să-și satisfacă nevoile de bază”, a spus Victoria.

Cu toate că majoritatea filipinezilor nu își pot permite să le cumpere copiilor lor o uniformă pentru ca aceștia să meargă la școală, rata de analfabetizare este destul de joasă, întrucât părinții își încurajează copiii să facă cel puțin școala primară.

„Zonele rurale din Filipine arată o rată a sărăciei de 36% în comparație cu 13% din zonele urbane. Cu toate acestea, sărăcia urbană a înregistrat, de asemenea, o creștere constantă în ultimii ani, posibil datorită șomerilor și emigranților cu venituri mici care nu își pot permite locuința”, a menționat tânăra.

Aproximativ unul din cinci filipinezi din cele 106 de milioane de oameni trăiește în sărăcie extremă – obține mai puțin de doi dolari pe zi. Mulți dintre aceștia, inclusiv copiii, lucrează ore îndelungate ca vânzători de stradă sau muncitori pentru a câștiga suficient pentru a se hrăni.

„Activând în Moldova cu persoanele vulnerabile, am posibilitate să întâlnesc oameni trăind în sărăcii extreme, care te lasă cu inima frântă pe mult timp. Dar condițiile în care trăiesc mulți oameni în Filipine depășesc mult ceea ce reprezintă sărăcia în Republica Moldova”, a spus Victoria.

Aceasta ne-a povestit că, pe Filipine, oamenii supraviețuiesc în condiții absolut inumane, multe case sunt construite din bambuc, fără geamuri și uși, fără mobilă, tehnică sau condiții de igienă. Cu toate acestea, există oameni care trăiesc și bine, cu case din piatră, însă săracii depășesc cu mult numărul celor care au un trai decent.

„Familia medie săracă din Filipine este formată din șase sau mai mulți membri. Mi se rupea inima când intram în casele unor familii cu mulți copii și vedeam cum copilașii dorm la podelele de bambuc uneori doar având o păturică subțire sub ei.

Și toată gospodăria acestor familii constă dintr-o casă cu 1-2 camere, fără bucătărie, fără baie, cu câteva găini și în cel mai bun caz un purcel legat de palmier sau o vacă care, de obicei, sunt crescute în mare parte pentru carne, deoarece lactatele nu prea sunt folosite în consum de către filipinezi”, a mai adăugat tânăra.

Conform spuselor Victoriei, majoritatea filipinezilor, când sunt întrebați despre planurile lor de viitor, răspund că totul este în mâinile Domnului, iar această mentalitate ar fi formată din cauza dezastrelor frecvente care au loc în regiune.

„Ei știu că nimic nu este permanent, astăzi poți să ai dar mâine ar putea fi un taifun care va egala totul cu pământul și trebuie să începi totul iarăși de la zero”, a zis ea.

Cu toate acestea, Victoria a mărturisit că a fost copleșită de ceea ce a văzut pe Insulele Filipine, iar Asia rămâne a fi destinația sa favorită. Tânăra a avut ocazia să vadă lagunele Pacificului, să cunoască civilizația din afara continentelor, să treacă râul subteran Puerto Princesa și să se delecteze cu miraculoasele peisaje exotice, care te pot face să te simți într-un paradis terestru.

„Asia este una din destinațiile mele preferate, este cu adevărat spectaculoasă și merită a fi vizitată”, ne-a mai spus Victoria.

Articole asemănătoare

Back to top button