fbpx

foto | În spatele Cetății Soroca au fost descoperite urmele unui șanț și obiecte din diferite epoci. Aici ar mai fi fost o cetate din lemn şi pământ

În rezultatele unor investigații arheologice, care au început acum o săptămână, în spatele Cetății Soroca au fost descoperite mai multe obiecte, locuri și date impresionante care completează istoria țării noastre.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Profesor la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Sergiu Musteață, împreună cu studenții lui, este la cea de-a șasea campanie arheologică și realizează săpături pentru a găsi șanțul mare de apărare care a înconjurat cetatea, urmele căruia au fost deja depistate.

Potrivit profesorului, șanțul putea fi contruit înaintea cetății și ar fi avut rolul de a protejata zona respectivă în perioada cât ea s-a ridicat. Totodată, s-a constat că, pe locul unde a fost ridicată cetatea de acum, ar mai fi fost ridicată anterior o cetate din lemn și pământ.

„În anii anteriori noi am găsit urmele acestui șanț pe ambele părți ale cetății. Avem nevoie de un punct de reper în spatele ei pentru a putea reconstitui și a spune mai mult despre ce înseamnă acest element defensiv al cetății… Fiecare cetate are în jurul ei un sistem complex de apărare constituit din mai multe elemente. Fie că este șanț, val de apărare, fie că este palisadă, bastioane sau alte elemente, care toate luate împreună suplimentează fortificația de bază, adică zidurile cetății.

Șanțul, cu lățimea între 4 și 5 metri și o adâncime de 2-3 metri, aflat la circa 20 de m de cetatea de piatră, de jur împrejur, creează o centură suplimentară de apărare a acesteia. Nu se poate confirma dacă șanțul a fost sau nu umplut cu apă, dar nici nu se exclude acest fapt”, a explicat profesorul, pentru ziarulnostru.info.

Așadar, la finele acestui studiu se vor putea face concluzii referitoare la locul exact și perimetrul șanțului de apărare, dar și data când acesta a fost creat.

Mai mult, în același timp, în apropierea săpăturilor se mai fac și alte investigații pentru a găsi construcțiile subterane din perimetrul cetății.

„Aici, în preajma cetății, la sfârșitul sec. XIX și în perioada interbelică au existat case de locuit până aproape de zidurile cetății. După demolarea acestor construcții de la suprafața solului, în subteran au rămas unele construcții mai vechi, beciuri. Avem informații că în zona respectivă ar fi existat un beci păstrat destul de bine și încercăm acum să-i descoperim intrarea pentru a-l studia și a-l pune în valoare”, a menționat Ion Ursu, cercetător științific superior, lector la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

De menționat că, arheologii au mai descoperit mai multe fragmente de obiecte din diferite epoci – aceste cercetări au loc în contextul practicii de studiu ale studenților de la Facultatea de Istorie. Investigațiile lor sunt de trei săptămâni.

Articole asemănătoare

Back to top button