fbpx

foto | Ieri psiholog, azi gunoier voluntar. Un tânăr din capitală a decis să facă ordine în cartierul său, dar și să schimbe viața unui boschetar

Oamenii din Moldova ne surprind zi de zi cu gesturi deosebit de frumoase, iar cel care ne inspiră astăzi să scriem este Ghenadie Vîrtos, bărbatul care a demonstrat că de la psihologie la activitatea unui gunoier voluntar nu este decât un pas și că societatea poate fi mai frumoasă doar cu implicarea fiecăruia.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Profund afectat de mirosul gunoiștii din cartierul în care se află, dar și de starea acestui loc special amenajat, Ghenadie și-a spus că „totul începe de la sine”, așă că a făcut el primul pas spre o schimbare în bine.

„Totul a început simplu – cu o curățenie în jurul blocului, inclusiv la gunoiștea din curte. În fiecare zi descopeream noi nuanțe ale gunoiului, ale oamenilor care sunt în trecere, în așteptare, în căutare prin gunoi. Gunoiștea se transformă și gunoierul o dată cu ea”, a povestit Ghenadie pentru ZUGO.

În acest ritm, timp de 20 de zile, chișinăuianul a învățat să înțeleagă cauzele dezordinii de la gunoiște și din împrejurimi, iar toate concluziile și pașii importanți pe care i-a făcut îi notează pe o pagină de Facebook – „Gunoiștea”.

„Unul dintre scopurile inițiativei este de a observa și de a învăța fără a face judecăți de valoare. În timpul celor 20 de zile consecutive petrecute la gunoiștea de pe str. Bogdan Voievod 2, fiind în rolul de gunoier voluntar, am interacționat cu cartierul și locatarii acestui spațiu.

Am pornit de la înțelegerea simplă a faptului că murdăria atrage mai multă murdărie, iar curățenia atrage curățenie. Am făcut curățenie, am interacționat cu oamenii, am amenajat zona din jurul gunoiștei, am cules istorii umane”, spune el.

Uite așa, Ghenadie a reușit să-și găsească „o prietenie impecabilă” – cu un vecin de-al său, devenit boschetar de mai mult mult șase luni. Vitalie a decis să se alăture lui Ghenadie, iar împreună au muncit la curățenia din curte, dar și la „curățenia” din destinul său.

În fiecare zi, psihologul de ieri, gunoierul voluntar de azi l-a ajutat pe Vitalie să-și creeze zile mai frumoase. Astfel, într-o zi a dăruit o floare unei vecine, în altele a primit haine noi, baie de dimineață, a făcut o vizită la oftalmolog. Mai mult, acesta a acceptat să fie internat și în spitalul de narcologie.

În așa mod, tânărul din Chișinău a reușit să-și inspire vecinii, dar speră că acest îndemn să-și găsească locul nu doar cartierul său, dar și în toate orașele și satele, astfel încât să avem o Moldovă mai curată și cu oameni buni la suflet.

„Gunoiștea a devenit, foarte rapid, mai mult decât un loc ce necesită salubrizare. Pentru mine este un spațiu în care am explorat diferite soluții. 

În cea de-a 7-a zi am înțeles cauza mirosului urât care vine de la gunoiște. Pentru început, am adus artileria umedă, mai apoi am construit un scrânciob pentru copii și am izolat spațiile unde se arunca gunoiul la nimereală”, a explicat Ghenadie.

În fiecare zi, eroul găsește alți eroi – vecinii săi, care se pare că îi urmează exemplul și contribuie mai mult la bunăstarea zonei în care locuiesc.

Ghenadie a reușit să-și inspire vecinii, dar pe tine?

Foto: Gunoiștea via Facebook

Articole asemănătoare

Back to top button