fbpx

foto | Ideea ecologică a scoțienilor: salvează natura, dar și construiesc drumuri. Cum e posibilă transformarea plasticului în „asfalt”?

Este posibil ca problema reciclării plasticului să fie rezolvată rapid și ecologic datorită ideii introduse de compania scoțiană MacRebur. Aceasta a venit cu o inovație care vine să folosească granule obținute din deșeuri de plastic în locul bitumului utilizat la asfaltarea drumurilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Se pare că acest lucru funcționează eficient, întrucât plasticul este un derivat al uleiului, la fel ca asfaltul.

Acest tip de pavaj asfalt nou pe bază de plastic a fost testat în Elgin, Scoția și, potrivit companiei care îl produce, materialul rezultat face ca drumurile să fie mai durabile decât cele tradiționale.

„CEO-ul nostru, Toby McCartney, a lucrat în India de Sud cu o organizație caritabilă care ajută lucrătorii din depozitele de deșeuri să colecteze și să le vândă.

Și-a dat seama că o parte din deșeurile de plastic plasate în găuri și încălzite ar putea umple și sigila cavitatea. Acest lucru l-a făcut să se gândească la crearea materialelor noi pentru drumuri”, au menționat reprezentanții companiei scoțiene.

Inginerii au dezvoltat o metodă prin care 100% de plastic reciclat este transformat în granule mici. Acestea vin să înlocuiască bitumul într-un amestec de asfalt.

Primul trotuar prevăzut cu noua tehnologie a fost calea către casa lui McCartney, după care compania a avut ocazia să își realizeze ideea în regiunea Cumbria din Anglia.

Tehnologia ar putea permite asfaltarea a peste 60% din drumurile durabile

„Procesul este exact același ca amestecarea asfaltului în mod tradițional, dar fără adăugarea bitumului”, a spus unul dintre lucrătorii de la uzină.

Amestecul de granule de plastic și activator merge la producătorul de asfalt. Lucrătorii se asigură că tot plasticul folosit se topește la o temperatură de aproximativ 120°C, astfel încât să fie omogenizat corespunzător fără formarea microplasticelor.

Din acest motiv, nu sunt folosite chiar toate deșeurile din plastic, însă o mare parte din el, precum plasticul negru, care este dificil de eliminat.

Datorită acestei idei, majoritatea deșeurilor de plastic pot fi reutilizate și industrializate, în loc să polueze mările și oceanele.

Articole asemănătoare

Back to top button