fbpx

foto | Este SUA ţara tuturor posibilităţilor? Ne spune un tânăr din Moldova care a emigrat acum 3 ani

În ultimii ani, Moldova se confruntă cu un val masiv de emigrări. Cei mai mulţi dintre cei care decid să plece sunt tineri, dezamăgiţi de situația economică precară a Republicii Moldova și de posibilitățile pe care le oferă țara noastră. Ei pleacă pentru un viitor mai bun şi mai prosper.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Tudor Bulat este un tânăr ambiţios care s-a stabilit în America acum trei ani, cu gândul că se va întoarce acasă cândva. A crescut la ţară, în localitatea Verejeni din raionul Telenești.

Anume acolo a început totul – dragostea faţă de ţară, de părinţi şi de tot ce este frumos şi sfânt”, menţionează basarabeanul.

A absolvit gimnaziul din satul natal, apoi Liceul Teoretic „Vasile Anestiade” din Sărătenii-Vechi. După încheierea studiilor liceale a plecat la muncă în Rusia. Ca orice tânăr avea vise şi aspiraţii mari – îşi dorea un viitor şi un trai decent pentru el  şi familia lui. Gândurile că America îi va deschide alte uşi au apărut după un apel din partea reprezentanţiilor Green-Card, care l-au anunțat că se poate pregăti de plecare.

„Neajunsurile, lipsa de perspectivă, un viitor fără salariu normal, condiții de lucru nefavorabile şi guvernarea care lasă de dorit din toate punctele de vedere m-au convins să plec din ţară”, zice Tudor.

Traiul în America are și dezavantaje, la fel ca traiul în orice altă ţară. Tânărul moldovean remarcă, însă, mai multe avantaje, motiv pentru care a hotărât să mai stea acolo, dar nu se gândeşte să rămână definitiv.

Mi-a fost greu să mă acomodez într-un stat cu oameni și cu o cultură atât de diferită de a noastră. Mă simțeam de parcă am venit dintr-o altă lume. Dar pentru că în America timpul costă bani, am fost nevoit să mă adaptez într-o perioadă foarte scurtă. Americanii sunt ospitalieri, respectuoși și cu zâmbetul mereu pe față. Admiră străinii care vin din locuri atât de îndepărtate pentru a-și crea un viitor în SUA. Despre Moldova ei nu cunosc prea multe lucruri, doar ceea ce au aflat de la alți moldoveni stabiliți aici. Sunt uimiți că noi, cei din Republica Moldova, cunoaștem atât de multe limbi şi că suntem o ţară atât de mică, dar cu oameni frumoşi la chip şi suflet”, menţionează Tudor.

Tânărul, în vârstă de 25 de ani, ne vorbeşte cu tristeţe despre fenomenul migraţiei de la noi din ţară. Speră că se va face schimbarea de care are nevoie Moldova, pentru riscă să rămână fără oameni.

Pentru a-ţi atinge obiectivele în SUA trebuie să te comporţi, să te îmbraci, să vorbeşti, să acţionezi ca un american. În ciuda tuturor dificultăţilor, SUA îmi oferă un drept de neimaginat în Republica Moldova: dreptul de a avea control asupra vieţii mele, menţionează Tudor.

Indiferent cât de bine nu se simte acolo, de perspectivele pe care le are, are un dor nebun de casă, de locurile unde a făcut primii paşi şi a rostit primul cuvânt, dor de părinţi, prieteni şi rude. Moldova reprezintă pentru el „Acasă”. Indiferent de drumurile spre care îl vor purta paşii, Tudor spune că va fi mereu cu inima şi sufletul aici.

Autoare: Cristina Darii, stagiară

Articole asemănătoare

Back to top button