fbpx

foto | Dormea în sălile de sport, doar ca să economisească bani. Radu Albot, pentru New York Times: „Nu vreau să-mi închei cariera și să văd că tenisul este mort în țara mea”

Victoria istorică a lui Radu Albot la turneul ATP 250 „Delray Beach Open”, desfășurat în acest an în Florida, l-a adus pe sportivul moldovean pe paginile New York Times. Publicația a scris despre performanțele tenismenului, despre care chiar el spune că „sunt un miracol”. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Jurnaliștii americani au relatat într-un amplu articol cât de mult a muncit Albot pentru acest succes, dar și greutățile din cariera sa, despre care doar rudele cunosc.

„Duminică, când Radu Albot a devenit primul jucător din Moldova care a câștigat titlul de ATP, în țara sa mică din Europa de Est se desfășurau alegeri parlamentare. Spre deosebire de cei patru ani în urmă, când s-a aflat în Franța pentru un turneu de tenis și a cheltuit circa 200 de dolari pentru a ajunge cu taxiul la Ambasada Republicii Moldova ca să voteze, în acest an Albot a declarat că nu poate să ajungă la cabina de vot. De data aceasta, a fost ocupat în finala Delray Beach Open, unde l-a învins pe Dan Evans, câștigând 97.490 de dolari, cel mai mare salariu din cariera sa”, se arată în materialul publicat de New York Times.

Spre deosebire de jucătorii din țările care găzduiesc un Grand Slam și „produc” jucători de stele, Radu Albot a declarat pentru presa internațională că el nu a avut niciun Pete Sampras sau Andre Agassi în fața lui ca modele și provocări.

„Într-un fel, provenind din această țară, rezultatele pe care le-am avut, este un miracol. Eu, crescând, n-am avut pe nimeni înaintea mea, cu excepția sportivului de pe locul 200. Am vrut să fiu ca el sau poate chiar mai bine decât el. Dar imediat ce am ajuns pe locul 190 nu știam cum să ajung mai sus. N-am avut pe cineva să întreb cum să ajung acolo, n-am avut cui să-i cer un sfat. Trebuia să-mi construiesc singur jocul”, a spus sportivul.

Când Radu Albot avea 6 ani, tatăl său, Vladimir, a văzut un meci de tenis la televizor și a decis că vrea ca singurul său copil să practice acest sport, reușind mai târziu să-l înscrie la o școală specializată în tenis. 

Deși părinții lui nu erau înstăriți – Albot locuind și în prezent cu ei în apartamentul cu două camere pe care îl dețin – tatăl său a călătorit cu el în turnee, în timp ce mama sa, Svetlana, a rămas acasă să lucreze ca stomatolog. Mai mult decât atât, tatăl sportivului a vândut mai multe proprietăți pe care le deținea pentru a-i putea oferi feciorului său șansa de a călători. În turnee, Albot dormea împreună cu familia sa pe saltelele din sălile de sport, pentru a economisi bani.

„Nu eram copil de bani gata, cu milioane la 19 ani, dar poate că asta m-a făcut mai puternic”, a mai spus Albot.

Când își va încheia cariera în tenis, sportivul ar vrea să se întoarcă în Moldova și să contribuie la construirea următoarei generații de jucători în acest domeniu, deși știe că nu-i va fi ușor.

„Țara se numără printre cele mai sărace din Europa, iar alegerile de duminică nu au dat un rezultat concludent. Au existat acuzații de fraudă care amenință în continuare eforturile țării de a se stabiliza. Totuși, Albot speră la o schimbare”, mai scrie publicația americană.

„Nu vreau să-mi închei cariera și să văd că tenisul este mort în țara mea. Vreau să intru în fiecare turneu și să văd steagul moldovean care zboară”, a conchis Albot.

 

Articole asemănătoare

Back to top button