fbpx

foto | „Dans cosmic” surprinzător: Telescopul Hubble a surprins două galaxii în curs de ciocnire

Un „dans cosmis” surprinzător a fost observat de curând de Telescopul Hubble. E vorba de două galaxii –  tărâmuri populate cu milioane de milioane de stele – ce interacţionează una cu cealaltă și se apropie de ciocnire.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Între cele două s-a creat o punte „subţire” de gaze, praf cosmic şi stele. Astfel, gravitația fiecăreia exercitată una asupra celeilalte aproape că le unește, distorsionându-le forma. Duetul galactic este numit „UGC 2369”.

Potrivit comunicatui NASA, cele mai multe ciocniri au loc între galaxiile mari (cum ar fi Calea Lactee) cu cele mici. Cu toate acestea, la miliarde de ani distanță, pot interacționa între ele și galaxiile mari.

Cercetătorii susțin, așadar, că galaxia ce găzduiește Sistemul nostru Solar – Calea Lactee – va intra în coleziune cu vecina sa – Andromeda, peste circa patru miliarde de ani. Atunci, stelele celor două vor trece unele pe lângă altele, fără a se ciocni direct, din cauza distanţelor enorme dintre ele.

Pe de altă parte, însă, găurile negre supermasive din centrul celor două vor fi cele care se vor ciocni, formând noua galaxie supermasivă, numită „Milkomeda”.

Iată cum a avut loc interacțiunea dintre cele două galaxii, observată de Hubble.

Foto: nasa.gov

Articole asemănătoare

Back to top button