fbpx

foto | Acord de pace istoric! Israelul și Emiratele Arabe Unite își vor normaliza relațiile

Un acord istoric de pace marchează Orientul Mijlociu în 2020, după ce Israelul și Emiratele Arabe Unite (EAU) au hotărât asupra normalizării relațiilor dintre cele două state. Președintele Statelor Unite ale Americii a anunțat pe 13 august că acest acord va purta numele „Abraham”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Până acum, Emiratele Arabe Unite nu recunoșteau existența Israelului. În urma acestui acord, Israelul va suspenda planurile sale de a ocupa părți ale Cisiordaniei.

Cisiordania este un teritoriu aflat pe malul drept al râului Iordan. Pe majoritatea acestui teritoriu își exercită autoritatea de facto guvernul laic al Autorității Naționale Palestiniene, o entitate prestatală arabă sunnită semiindependentă și separată teritorial și politic de guvernul Hamas din Fâșia Gaza. O parte din teritoriul Cisiordaniei cuprinde enclave cu așezări sau colonii agricole și urbane israeliene. În ultimii ani se duceau tratative israelo-palestiniene pentru reglementări teritoriale și definitivarea situației politico-administrative.

„Această reușită istorică sperăm că va promova pacea în Orientul Mijlociu”, este scris într-un comunicat comun al președintelui Donald Trump, premierului israelian Benjamin Netanyahu și prințului moștenitor al Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed, relatează BBC.

Foto: Stirile ProTV

„Am obținut o reușită uriașă astăzi! Acord de pace istoric între cei doi mari prieteni ai noștri: Israel și Emiratele Arabe Unite!”, a comunicat, într-o postare pe Twitter, președintele american.

Menționăm că este abia a treia oară când Israelul semnează un tratat cu o țară arabă de la declararea independenței țării în 1948: Egiptul a mai semnat un acord în 1979, iar Iordania – în 1994.

Articole asemănătoare

Back to top button