fbpx

foto | A studiat pedagogia, dar s-a lăsat cucerit de forjarea decorativă. Artiom Berdaga ne arată cum o bucată de fier poate fi transformată în operă de artă

Artiom Berdaga, un tânăr din satul Mereni, raionul Anenii Noi, este pasionat de arta fierului. Deși a studiat la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, acesta s-a lăsat cucerit de forjarea decorativă și este mândru că își poate materializa gândurile din câteva mișcări de mâini.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-un interviu pentru ZUGO, tânărul talentat afirmă că are de gând să-și mențină în viață profesia care pare a fi „sortită pierzaniei”.

  •  Povestește puțin despre firea ta.

„Sunt o fire creatoare, mereu am fost pasionat de lucrurile mici din care se poate crea ceva frumos. Îmi place să fiu apreciat pentru lucrurile confecționate de mâinile mele. Acum, observ că această pasiune mi-a „dominat” viața”.

  • Ce face, mai exact, un fierar-sudor în atelierul său de creație?

„De fapt, meseria mea ține de crearea elementelor forjate pentru lucrări decorative, adică tot ce presupune plasticitatea fierului și realizarea ideilor și dorințelor prin arta fierului. Însă, din păcate, foarte puțini oameni sunt cointeresați de elemente artistice din fier. Aceștia preferă lucrări mai mari și mai practice, cum ar fi porți simple și balustrade”.

  • Pe pagina ta de Facebook este indicat că ai finalizat studiile la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Ce legătură este între un profesor și un artist de elemente forjate?

„Din start voiam să studiez la facultatea de inginerie, regret și acum că nu mi-am urmat visul de creator. Nu știu de ce am decis să continui studiile la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Facultatea de Matematică și Informatică… Nu pot să spun că nu mi-a fost de folos, mă ajută mult studiile la schițarea noilor obiecte, însă consider că a fost o pierdere de timp, deoarece eu niciodată nu am pierdut legătura cu atelierul meu de creație, relația cu el fiind și mai profundă datorită studiilor”.

  • Ce părere au părinții tăi despre meseria pe care ai urmat-o?

„Părinții mei de la început nu erau de acord cu această meserie, de fapt – mai mult tata îmi spunea că aceasta nu este o meserie din care poți câștiga bani, este doar un hobby. Mai țin minte cum îmi spunea că „dacă vrei să creezi ceva, dute după casă și creează”, însă ca profesie nu mi-o accepta. Nu au acceptat până în momentul în care au văzut câteva lucrări realizate de mine, au înțeles că oamenilor, la fel, le place ceea ce fac cu propriile mâini și nu au mai avut încotro”.

  • Au avut dreptate părinții tăi, spunând că din această profesie nu se câștigă bani? Care a fost venitul tău maxim de când activezi?

„Nu au avut dreptate, ba chiar din contra. Venitul este în dependență de lucrare, timp, anotimp, pentru că nu în toate anotimpurile activez și sunt mai multe detalii… ”.

  • Am văzut că lucrările tale au ajuns și în afara țării. Povestește despre aceste experiențe.

„Da, lucrările mele au ajuns în Nice (Franța), Moscova (Rusia), România și curând vor mai cuceri o țară. Lucrările frumoase sunt solicitate atât peste hotarele Moldovei, cât și în Moldova. Sigur că mă simt mândru că lucrările create de mine au ajuns să-mi poarte numele peste hotarele țării, este o motivație enormă de a cuceri noi înălțimi”.

  • Ai menționat că, în curând, mai urmează să cucerești o țară. Spune-ne despre ce stat este vorba și ce lucrare o să realizezi.

„Este vorba de o idee la care lucrez împreună cu o pictoriță din Republica Moldova, stabilită în Marea Britanie – ea este cea care are grijă să creeze cele mai frumoase tablouri din Regatul Unit, pentru Casa Regală. Din motiv că acum tot globul pământesc se află într-o situație grea, am convenit împreună să facem o expoziție care va avea loc în Marea Britanie. Expoziția va fi bazată pe cele mai grave pandemii care au fost de-a lungul anilor, eu le voi confecționa din fier, iar pictorița le va transforma în tablouri”.

  • Care este scopul expoziției din Marea Britanie?

„Scopul expoziției este de a demonstra, din punctul meu de vedere, cum arată vizual pandemiile, care într-un anumit mod ne-au afectat pe noi sau strămoșii noștri, dar este și un scop publicitar”.

  • Din numărul mare de creații realizate, care este cea mai aproape de suflet?

„Toate creațiile mele sunt aproape de suflet, însă – da – este una care îmi este foarte aproape de inimă și anume porțile bisericii din satul Mereni. Am ajutat biserica printr-o donație făcută din suflet. Este o lucrare în care fiecare element este încălzit, bătut și creat. Mi-a luat mai bine de o lună jumătate ca să o realizez, pe când porțile simple le realizez în cinci-șapte zile, dar nu aș putea spune că îmi pare rău de timpul consumat”.

  • Aruncă o privire în viitor și relatează despre planurile tale.

„Planuri pentru viitor desigur că sunt foarte multe. Pe prim plan, momentan, este extinderea atelierului meu de creație, „familia” mea din atelier devine tot mai mare, respectiv avem nevoie de mai mult spațiu. La fel, realizarea noilor creații, cucerirea noilor înălțimi și, nu în ultimul rând, readucerea la viață a profesiei care din păcate pare a fi sortită pierzaniei”.

Blitz:

Ce nu ai, dar ți-ai dori să ai?

– Mai mult timp.

Cald sau rece?

– Cald.

Eroii tăi în viață?

– Părinții.

Imaginație sau creație?

Ambele.

Motto-ul tău?

Bate fierul cât e cald.

 

Autoare: Daniela Luca, stagiară.

Articole asemănătoare

Back to top button