fbpx

foto | A fost Holocaust: Detalii mai puțin cunoscute despre cel mai mare genocid din istorie și cum arată Auschwitz-ul astăzi

Holocaustul este considerat cel mai mare genocid al tuturor timpurilor. Se estimează că, într-un deceniu, au fost omorâţi zeci de milioane de oameni, printre care evrei și romi, bărbați și femei, de la mic la mare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Despre Holocaust a auzit aproape oricine, s-au scris nenumărate cărți și s-au ecranizat o mulțime de filme, deși în școală se învață sumar despre pagubele și urmările genocidului, urmare a tipului de politică național-socialistă impusă de Hitler încă dinainte ca Al Doilea Război Mondial să înceapă.

Unii își mai amintesc cam câți oameni au murit, câți au fost evrei, câți au fost romi, dar puțini cunosc detaliile groaznice a celui mai mare genocid din istorie. Cu ocazia Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului ZUGO a pregătit o serie de detalii despre groaznicul eveniment. 

În urma Holocaustului, pe lângă milioane de victime și familii distruse, au rămas o mulțime de imagini și dovezi înfricoșătoare, dar și câteva foste lagăre de contrare, care au fost transformate în muzee deschise publicului, printre care și cel de la Auschwitz.

Detaliile macabre ale procesului de exterminare

Primul bloc din fost lagăr de concentrare de la Auschwitz este cel cu numărul patru: o cameră plină cu poze cu ofițeri și diverse figuri marcante ale regimului, cu citate din discursurile naziștilor și o hartă care arată principalele orașe de unde veneau trenurile morții până aici. Inclusiv din România și Republica Moldova.

Foto: VICE România

În a doua cameră sunt poze cu deținuții de la Auschwitz și cu numerele pe care naziștii le tatuau pe pielea fiecăruia, pentru a ști exact cine e deținutul, care este istoricul lui și unde poate fi găsit.

În a treia cameră sunt poze făcute în 1944, când aproape jumătate de milion de evrei au ajuns la lagărul din Birkenau, direct din Ungaria. Pozele surprind momentele în care deținuții aduși în vagoane erau selectați: unii direct pentru camerele de gazare, alții pentru a fi cazați în lagăr, iar alții, trimiși să lucreze pentru naziști.

Alții erau selectați direct de doctorul Josef Mengele, pentru experimente medicale: copiilor li se injecta cerneală-n ochi pentru a le schimba culoarea, iar alți deținuți erau băgați în cazane cu apă opărită, pentru a se descoperi până la ce temperatură rezistă corpul uman.

Dovezile crimelor

Al doilea bloc este una dintre cele mai fascinante clădiri, pentru că aici găsești dovezi concrete ale crimelor din lagăr: ochelari care aparțineau cândva deținuților, eșarfele pe care le poartă evreii când se roagă, proteze, boluri, castroane și ibrice pe care deținuții le foloseau zi de zi. Pe pereții coridoarele sunt pozele făcute la eliberarea lagărului.

Protezele ce au aparținut deținuților
Gențile în care deținuții au reușit să își ia câteva lucruri înainte de a fi aduși în lagăr

 

În ce condiții trăiau prizonierii

Blocurile șase și șapte prezintă viața prizonierilor de la Auschwitz și condițiile sanitare. Deținuții erau treziți din somn la patru jumătate dimineața pe timp de vară și la cinci jumătate iarna. Aveau foarte puțin timp să se spele la grămadă, apoi se adunau la apel pentru a fi numărați de către paznici.

Acompaniați de orchestra campusului, plecau către locurile unde munceau până la amurg, iar seara se întorceau cărând cadavrele deținuților morți în ziua respectivă. Mâncau ce apucau, la comun, deseori se culcau înfometați.


În primele luni de funcționare, deținuții dormeau pe jos, pe câteva paie de fân aruncate pe podea. Mai târziu, aceștia au primit saltele umplute cu fân, ca apoi să fie construite și paturi. Lagărul depășea cu mult numărul de persoane prevăzut, însă asta nu reprezenta o problemă pentru naziști.

Camera de gazare și crematoriul

Camera de gazare

În clădirea crematoriului, câteva încăperi au funcționat drept camere de gazare principale, iar în stânga acestora erau două cuptoare în care erau arse cadavrele. Corpurile neînsuflețite erau cărate în roabe ce patinau pe șine de tren. Din acestea, cadavrele erau vărsate direct în cuptoarele zidite din cărămidă.

După gazare, soldații și funcționarii smulgeau dinții de aur de pe cadavre și tundeau prizonierii uciși. În aceste camere zeci de mii de oameni și-au pierdut viața sau le-au fost arse cadavrele.

Soarta cumplită a deținuților

O parte dintre deținuții de la Auschwitz s-au sinucis atingând gardul electificat de sârmă ghimpată. Pe de altă parte, deținuții supuși erau avansați de la statutul de prizonieri la statutul de funcționari ai lagărului, fiind tratați diferit față de ceilalți și salvați, cel puțin pe moment, de la moarte.

La eliberarea lagărului de concentrare de către armata sovietică, în ianuarie 1945, soldații au găsit în subsolurile blocurilor de la Auschwitz mii de cadavre în stare de putrefacție, care n-au avut timp să fie incinerate de naziști. Aceasta a fost o ultimă încercare disperată a lor de a ascunde dovezile genocidului.

Printre cei care au riscat, ajutând și salvând evreii prigoniți, se află și 79 de persoane originare din Republica Moldova.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button