fbpx

foto | 1 septembrie – cu distanță între copii și educatori zâmbind „din spatele” măștilor. Prima zi de activitate la o grădiniță din Nisporeni

Cu termometre digitale, angajați zâmbind „din spatele” măștilor și soluții dezinfectante. Așa au fost întâmpinați astăzi copiii la școlile și grădinițele din Moldova, în prima zi de activitate – după o pauză lungă, motivată de pandemie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ziua de 1 septembrie a venit cu noi provocări și pentru Grădinița nr. 1 Ghiocel, din comuna Șișcani a raionului Nisporeni. Dis-de-dimineață, la intrarea în instituția de învățământ, cei mici au fost întâmpinați de asistenta medicală. Aceasta le-a măsurat temperatura și i-a ajutat să-și dezinfecteze mâinile.

Mai apoi, în întâmpinarea copiilor au venit educatoarele și directoarea grădiniței. Astăzi, angajații au reușit să desfășoare activități doar cu câțiva micuți.

„Se simte acea presiune din cauza distanțării, chiar și în rândul personalului. Lipsa interacțiunii fizice ne afectează, copiii au nevoie de îmbrățișări, afecțiune… Cu toate acestea, angajații sunt pregătiți moral să facă față provocării. Majoritatea micuților nu au fost aduși astăzi pentru că încă nu au certificate medicale… părinții nu au fost siguri dacă se va redeschide sau nu instituția. Dacă o să respectăm toate recomandările autorităților, vom evita închiderea grădiniței”, a declarat directoarea Grădiniței nr. 1, Lilia Cibotaru, pentru ZUGO.

Deși angajatele sunt încântate că pot reveni la muncă, lipsa interacțiunii fizice dintre copii și educatori se pare că își pune, totuși, amprenta în procesul de comunicare și educare. Chiar și așa, educatoarele ne-au mărturisit că sunt pregătite să respecte toate regulile doar pentru ca micuții să poată veni în continuare la grădiniță.

„Am venit mai entuziasmată, dar pentru că sunt puțini copii și trebuie să păstrăm distanța socială… se simte cât de mult îi afectează lipsa de interacțiune. Ei vin aici pentru a interacționa cu alți micuți, însă acum – exact asta le lipsește. O să fie greu de menținut distanța. Sunt și unii părinți care nu au vrut să-și aducă copiii în primele zile, pentru că vor să vadă cum va decurge tot. Unica măsură de protecție pe care o cred exagerată este dezinfecția cu aceste soluții, ele irită pielea. O alternativă mai bună ar fi spălarea cu săpun”, ne-a spus educatoarea Olesea Gușanu.

 

Angajații s-au confruntat și cu situația în care părintele refuză să fie efectuată termometria copilului său cu ajutorul termometrului digital.

„Încă sunt idei că acest tip de aparat introduce cipuri sau e semnul celui rău… În cazul în care părintele refuză măsurarea temperaturii cu termometrul digital, o facem cu un alt tip de termometru. Unii nu aprobă nici dezinfectarea cu soluțiile pregătite, iar aici venim cu alternativa de a spăla bine mâinile cu apă și săpun”, a explicat directoarea pentru ZUGO.

În cadrul unor imagini putem surprinde măsurile efectuate de instituție, în contextul pandemiei, datorită cărora grădinița a primit aprobare de a activa. La intrări, cât și în încăperi, sunt aplicate afișe cu mesaje informative referitoare la igienă. De asemenea, soluțiile dezinfectante sunt plasate în mai multe locuri special amenajate din interior. Lângă intrări nu lipsesc și cutiile cu botoșei de unică folosință.

Am reușit să surprindem și momentul în care angajatelor le este măsurată temperatura, iar dezinfectarea încăperilor și pregătirea mâncării are loc cu purtarea măștii.

Foto: ZUGO

Articole asemănătoare

Back to top button