fbpx

Forța Fermierilor, după declarațiile ministrului Agriculturii: „Soluțiile ministerului sunt întârziate”

Fermierii continuă să se pregătească de protestul anunțat pentru 22 noiembrie, calificând propunerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare la solicitările înaintate în discuțiile din 17 noiembrie ca fiind întârziată și insuficientă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit fermierilor, autoritățile ar fi propus doar crearea unui grup de lucru, care va examina dosarele producătorilor agricoli, care se află în dificultatea achitării datoriilor, acumulate în perioada 2022-2023, și nu le pot restructura, având riscuri să fie supuși fie executării silite, fie procesului de insolvență, fie procedurii de restructurare cu sancțiuni insuportabile.

„Sâmbătă, 18 noiembrie, Asociația Forța Fermierilor a primit răspunsul ministrului Agriculturii la propunerile noastre, expuse în cadrul discuției din 17 noiembrie. 

Domnul ministru public a recunoscut că situația în sectorul agrar este gravă și problemele agricultorilor, invocate nu odată, sunt reale. Acum, tot mai accelerat decurge procesul falimentării fermierilor micro, mici și mijlocii. Însă, poziția ministerului de resort nu oferă soluții, care imediat pot ameliora situația. 

Se propune doar crearea unui grup de lucru, care va examina dosarele producătorilor agricoli, care se află în dificultatea achitării datoriilor, acumulate în perioada 2022-2023, și nu le pot restructura, având riscuri să fie supuși fie executării silite, fie procesului de insolvență, fie procedurii de restructurare cu sancțiuni insuportabile. Totodată, nu se spune nimic despre compensații din Fondul de Dezvoltare Națională a Agriculturii pentru anul 2024. 

Propunerea Ministerului este una întârziată și insuficientă. Reieșind din experiența activităților autorităților statale, geografia extinsă ale dosarelor agricultorilor cu datoriile, care urmează să fie examinate, și numărul acestora, este evident că toate procedurile de verificare a dosarelor vor dura cel puțin câteva luni, în care mii de fermieri riscă să fie deposedați de tehnica agricolă, terenuri și chiar casele de locuit sau să piardă controlul asupra întreprinderilor lor. Mulți agricultori nu dispun de acest timp!”, se arată în mesajul Forței Fermierilor.

Asociația Forța Fermierilor anunță că continuă să se pregătească pentru protestul care a fost anunțat pentru 22 noiembrie.

Totodată, luni, 20 noiembrie, reprezentanții organizației vor avea, la orele 11.30, încă o încercare de dialog cu ministrul Agriculturii, la care vor prezenta proiectul Dispoziției CSE, unde au comasat revendicările cu propunerile guvernamentale, mai anunță ei.

Articole asemănătoare

Back to top button