fbpx

FALS: Guvernul a oprit finanțarea grupelor cu program prelungit din Chișinău

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, afirmă că este forțat să renunțe la finanțarea grupelor cu program prelungit din cadrul instituțiilor de învățământ din capitală deoarece Guvernul „a tăiat bugetul pentru domeniul educațional”. Afirmația este falsă. În realitate, Guvernul n-a redus bugetul Educației, iar Primăria Chișinăului a oprit finanțarea grupelor cu program prelungit din alte motive.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Informația despre suspendarea finanțării grupelor cu program prelungit a apărut inițial pe grupurile de socializare pentru părinți. Administrațiile instituțiilor de învățământ au informat părinții că „bugetul de stat la nivel de țară, pe domeniul educației, a fost micșorat cu 350 de milioane de lei. Prin urmare, grupele cu program prelungit nu mai sunt finanțate din bugetul primăriei”.

La câteva zile după lansarea acestui mesaj, Primăria Municipiului Chișinău a publicat un comunicat pe pagina sa de Facebook, în care și-a exprimat regretul că Guvernul „a tăiat bugetul pentru domeniul educațional”, insistând deopotrivă pe narațiunile false despre concedierea cadrelor didactice, închiderea școlilor și universităților.

„Ne pare rău că Guvernul a tăiat bugetul pentru domeniul educațional cu peste 350 de milioane de lei, mai multe cadre din sistem sunt concediate, iar mai multe școli și universități sunt închise”, se menționează în comunicatul Primăriei.

Grupele cu program prelungit oferă posibilitate elevilor din clasele I-IV să rămână în școală după orele de clasă și să își facă temele sub supravegherea unui învățător. Copiii sunt înscriși prin ordinul directorului instituției de învățământ în baza cererilor depuse de părinți. Conform Buletinului Informativ al Primăriei în domeniul educației, autoritățile locale din Chișinău au început să aloce bani pentru grupele cu program prelungit începând cu 2021. Astfel, în 2022, au fost alocate în acest scop peste 35 de milioane de lei, iar în 2023 – 60 de milioane de lei.

Până în 2021, cheltuielile pentru grupele cu program prelungit erau achitate fie de părinți, fie de administrațiile liceelor.

Directoarea Asociației „Părinți Solidari”, Ala Revenco, inițiatoare a unei petiții pentru reluarea finanțării grupelor cu program prelungit de către Primăria Chișinău, afirmă că, potrivit cadrului legal, Guvernul nu este obligat să aloce surse suplimentare pentru grupele cu program prelungit. „Prerogativa pentru organizarea acestor grupe a fost delegată autorităților publice locale, dacă acestea dispun de capacitate financiară”, a subliniat ea pentru Stopfals.md.

Primăria a decis să suspende finanțarea grupelor extrașcolare până la discutarea bugetului pentru anul 2024. „Ei au făcut-o fără consultări publice, fără intenția de a găsi fonduri. Ei au încălcat toate normele bunei guvernări”, a precizat directoarea Asociației „Părinți Solidari”.

Pavaloi: „Primăria se confruntă cu un deficit bugetar”

Șeful Direcției Educație, Tineret și Sport a Consiliului Municipal Chișinău, Andrei Pavaloi, a declarat pentru Stopfals.md că administrația municipală a fost forțată să renunțe la finanțarea grupelor cu pricina din cauza poverii obligațiilor financiare impuse de către Executiv: „Guvernul a obligat Primăria municipiului Chișinău să acopere cheltuieli în valoare de 1,3 miliarde de lei, comparativ cu 600 de milioane în 2023. În consecință, Primăria se confruntă cu un deficit bugetar”, a spus el. „În condițiile în care nu sunt sursele financiare necesare, Primăria renunță la finanțarea grupelor cu program prelungit”, a adăugat responsabilul.

Andrei Pavaloi a explicat că o presiune financiară deosebită pentru Primăria Chișinău ar fi sporul lunar în valoare de 1.300 de lei, pe care autoritățile publice locale trebuie să-l achite tuturor angajaților din sectorul bugetar. Problema sporului pentru bugetari este invocată în mai multe demersuri ale autorităților locale.

De menționat că prevederea despre sporurile salariale a intrat în vigoare după adoptarea Legii bugetului de stat pentru anul 2023. Cu toate acestea, anul trecut, Primăria Chișinău a alocat și peste 60 de milioane de lei pentru grupele cu program prelungit în instituțiile de învățământ. Întrebat de ce primăria a putut finanța în 2023 grupele cu program prelungit, în condițiile în care a achitat și sporul lunar pentru bugetari, iar în 2024 nu mai face acest lucru, Andrei Pavaloi a răspuns că problema celor 1300 de lei a fost „doar un exemplu”.

Citește continuarea pe stopfals.md.

Articole asemănătoare

Back to top button