Experți: Greșeala imensă pe care o facem atunci când avem probleme cu somnul
Crezi că nu dormi niciodată suficient? Ce impact are ceasul din dormitorul tău? Este igienic să dormi fără pijamale? Experții în somn au răspuns la câteva întrebări importante legate de ora de culcare, relatează agenția germană de știri DPA.
La fel cum oamenii sunt diferiți, la fel sunt și obiceiurile lor de somn. Unii oameni dorm foarte mult, în timp ce alții prosperă cu un somn relativ mic. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că multe convingeri comune despre somn sunt greșite. Au fost analizate câteva afirmații comune despre somn pentru a afla dacă sunt adevărate sau nu.
Afirmație: dacă aveți probleme cu somnul, nu trebuie să vă uitați la ceas
Este adevărat. Verificarea ceasului și calcularea numărului de ore rămase până la trezire este stresantă, motiv pentru care Asociația Germană pentru Cercetarea și Medicina Somnului (DGSM) spune că, dacă nu dormiți bine de multe ori, nu ar trebui să țineți un ceas în apropiere. Presiunea de a dormi creează tensiune, ceea ce poate face și mai greu să adormi, subliniază aceasta. În loc să stai treaz și să te îngrijorezi, mai bine te dai jos din pat pentru o vreme și să te concentrezi pe altceva, scrie AlephNews.
Afirmație: Dormitul fără pijamale nu este igienic
Nu este necesar. Dacă sub pătură este doar corpul tău, trebuie să practici o igienă strictă a patului, spune somnologul Dr. Hans-Günter Weess, director al Centrului pentru tulburări de somn de la Clinica de Psihiatrie și Neurologie Palatinate din Klingenmünster, Germania.
Pierdem între unu și doi litri de lichid în timp ce dormim. Dacă neglijați o igienă adecvată, diverse animale mici, cum ar fi acarienii, se pot instala în patul dumneavoastră, avertizează el, sfătuindu-i pe cei care dorm goi să își schimbe lenjeria de pat cel puțin o dată pe săptămână. Și care este ținuta ideală dacă nu dormi dezbrăcat? Cel mai important lucru, spune el, este „să nu vă fie nici frig, nici să transpirați, deoarece ambele provoacă stres și perturbă somnul”.
Afirmație: Ar trebui să dormiți mult după vaccinare
Este adevărat. Privarea de somn după vaccinare determină un răspuns mai slab al anticorpilor. Cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh, SUA, au descoperit că persoanele care au dormit mai puțin în momentul vaccinării împotriva hepatitei B au avut o apărare imunitară mai slabă decât cele care au dormit suficient.
Ar trebui să încercați neapărat să dormiți suficient înainte și după vaccinare, spune Dr. Anna Heidbreder, membru al Comitetului Executiv al DGSM.
Afirmație: Somnul în exces poate provoca episoade de paralizie în somn
Fals. Paralizia somnului este senzația de a fi treaz, dar incapabil să te miști sau să vorbești atunci când te trezești sau adormi, și poate dura până la câteva minute, explică Weess, care spune că senzația poate fi înfricoșătoare pentru că nu știi când se va termina. Dacă atingi o persoană în această stare, este de obicei suficient pentru a o termina, avertizează el
Paralizia somnului este parțial o continuare a somnului REM (mișcarea rapidă a ochilor) în stare conștientă, spune el. În timpul somnului REM, faza de somn în care de obicei ai visuri vii, îți pierzi și controlul asupra mușchilor. Acest lucru vă împiedică să vă urmați visele cu mișcările dumneavoastră și să vă răniți pe dumneavoastră sau pe alții.