Expert: Un eventual lockdown ar salva peste 1100 de vieți și ar preveni infectarea a circa 50.000 de persoane
Potrivit directorului Expert-Grup, economistul Adrian Lupușor, carantina din 2020 a permis reducerea numărului de infectări noi cu 20%, iar a deceselor cu peste 45%. Astfel, acesta susține că un eventual lockdown similar ar permite salvarea a peste 1100 de vieți și prevenirea infectării cu noul coronavirus a circa 50.000 de persoane.
Potrivit expertului, în baza analizei impactului lockdown-ului din 2020, se poate constata că un lockdown instituit în 2021va permite prevenirea infectării a circa 49.200 de persoane și va salva peste 1100 oameni.
„Având în vedere că prioritatea zero pentru guvernare trebuie să fie prevenirea răspândirii virusului și salvarea vieților omenești, în situația în care numărul de noi infectări și decese crește cu ritm accelerat, este absolut evidentă necesitatea instituirii unui nou lockdown”, spune Adrian Lupușor.
Totodată, acesta susține că în mod surprinzător, costurile economice ale lockdownului din 2020 nu au fost atât de dramatice precum deseori se vehiculează. Este adevărat că anul 2020 a marcat una din cele mai grave recesiuni din ultimii 20 de ani, însă aceasta a fost cauzată de suprapunerea a două crize: seceta și impactul COVID-19 asupra cererii interne și externe.
„Lockdown-ul a avut un anumit efect net care a acutizat situația economică timp de două luni, însă acest efect a fost compensat printr-o anumită revigorare economică, deși marginală, în perioada post-lockdown”, a mai declarat acesta.
Pe de altă parte, potrivit expertului în economie, Veaceslav Ioniță, în timp ce situația epidemiologică de COVID-19 se agravează în ritmuri avansate, Guvernul este pus între ciocan și nicovală, deoarece instituirea unui nou lockdown ar costa Republica Moldova cam un miliard de lei pe săptămână.