fbpx

Peste un miliard de lei. Atât ar costa o săptămână de lockdown în Republica Moldova, potrivit unui expert economic

Potrivit expertului în economie, Veaceslav Ioniță, în timp ce situația epidemiologică de COVID-19 se agravează în ritmuri avansate, Guvernul este pus între ciocan și nicovală. Pe de o parte trebuie întreprins ceva, pentru a stopa avansarea epidemiei, iar pe de altă parte o închidere a economiei poate fi extrem de costisitoare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În opinia expertului, dacă se va recurge la închiderea totală a economiei, atunci vânzările de bunuri și servicii ar scădea cu nu mai puțin de 2,5 miliarde lei săptămânal.

Această încetinire a vieții economice ar lovi bugetul public, veniturile agenților economici și veniturile populației, iar pierderile totale le estimă la 1,2-1,3 miliarde de lei săptămânal.

Cel mai mare perdant urmează să fie Bugetul Public Național, care va înregistra pierderi de cel puțin 500-600 milioane lei pentru fiecare săptămână de închidere totală a economiei. Ratările de venituri ale agenților economici vor fi de cel puțin 300 milioane lei pe săptămâna.

Din cauza stopării activității economice, agenții economici vor fi în imposibilitate să achite salariul în mărimea deplină și vor fi nevoiți să reducă din plățile salariale. Drept consecință populația va primi cu cel puțin 350 milioane lei mai puțin, pentru fiecare săptămână de non-activitate”, spune Ioniță.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button