fbpx

Examenele auto ar putea arăta altfel. Mașini dotate cu camere și fără principiu teritorial de susținere

Comisia securitate națională, apărare și ordine publică (CSNAOP) a avut marți, 12 septembrie, audieri privind eliberearea permiselor de conducere, problemele întâmpinate de cei ce doresc să se programeze pentru susținerea examenului auto, dar și corupția prezenta la programări. Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a anunțat în cadrul unei conferințe, concluziile acestor audieri.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, una din cele mai dezbătute teme a fost programarea propriu-zisă la examen, care a devenit destul de complicat de realizat. Mai mult, chiar pe paginile online ale Agenției Servicii Publice (ASP), se găsesc persoane care vând programari la preț de 400 de lei.

„Marea problemă indicată de persoane a fost că nu se pot programa la susținerea examenului. Astfel, chiar pe pagina ASP se găseau intermediari care își propuneau serviciile pentru programare. Acest lucru era posibil din motiv că nu existau sau nu erau necesare mai multe date prin care persoana era programată. Un cetățean putea să facă 100 de programări, ocupând toate locurile și începea să vândă aceste locuri pentru persoanele care aveau nevoie să se programeze. Sumele erau clare – 400 lei pentru programare”, a declarat deputatul Lilian Carp.

O altă concluzie a CSNAOP a fost necesitatea eliminării principiului teritorial de susținere a examenului.

„Astăzi dacă înveți în Chișinău, Ungheni sau Bălți, poți susține examenul doar la instituțiile acreditate pentru examinare de acolo. Am propus excluderea acestui principiu teritorial. Dacă există un loc liber de exemplu la Ialoveni, cineva poate merge acolo”, a mai spus Lilian Carp.

Totodată, deputații au luat în vizor și fărădelegile survenite din partea unor examinatori, în vederea susținerii probelor. În consecință, se recomandă ca mașinile pentru testare să fie dotate cu camere de filmat, iar procesul de examinare să fie monitorizat de un centru special.

„Acest lucru va permite persoanei care nu a susținut examenul să poată contesta rezultatul examinării excluzând posibilitatea ca cineva să creeze probleme de susținere a examenului”, a menționat deputatul.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button