fbpx

Ex-șeful Statului Major a fost pus sub învinuire în dosarul pentru trădare de patrie

Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, a fost pus sub învinuire în dosarul privind trădarea de patrie. Purtătorul de cuvânt al PCCOCS a declarat pentru TV8 că persoana vizată în cauza penală anunțată pe 13 iunie se prezintă în fața autorităților atunci când este citată.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Persoanei din dosarul anunțat anterior de procurorii PCCOCS i-a fost atribuit statutul de învinuit. Cercetarea penală continuă, … iar persoana beneficiază de prezumția nevinovăției până la o hotărâre judecătorească finală, potrivit legii”, ne-a spus Emil Gaitur.

TV8.md amintește că o anchetă The Insider a dezvăluit că generalul Igor Gorgan ar fi chemat rușii să invadeze Republica Moldova. S-ar fi întâmplat după ce a fost demis din funcția de șef al Statului Major. Apelul a fost făcut prin intermediul unui agent rus, căruia Gorgan îi raporta despre dotările armatei, dar și relația cu Ucraina.

Igor Gorgan a ocupat funcția de șef al Marelui Stat Major în 2013, dar trei ani mai târziu a fost demis după un conflict cu ministrul Apărării de atunci Anatol Șalaru, care l-a acuzat de delapidări, cumetrism şi de partizanat politic. Gorgan a revenit la cârma instituției în 2019, după ce Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale. A pierdut, însă, fotoliul după ce Maia Sandu a devenit președinte.

În iulie 2023, Gorgan a fost angajat la reprezentanța agenției ONU de la Chișinău, care se ocupă de problemele refugiaților ucraineni. După scandal, acesta a fost trimis în „concediu administrativ” până la finalizarea anchetei interne, pornite de UNHCR.

Astăzi, Guvernul a solicitat demiterea lui Eduard Ohladciuc din funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale. Cererea a fost înaintată președintei Maia Sandu, care urmează să ia o decizie în această privință. Ministerul Apărării a precizat că propunerea de demitere vine în legătură cu expirarea contractului de îndeplinire a serviciului militar al comandantului.

Ohladciuc a fost numit în această funcție în noiembrie 2021, după demiterea lui Igor Gorgan. În anii 2015 și 2016, când armata era condusă de Gorgan, acesta l-a avut adjunct pe Ohladciuc.

Articole asemănătoare

Back to top button