fbpx

„E pentru jurnaliștii care au murit apărând libertatea de exprimare”. Mesajul ziaristului rus, câștigător al premiului Nobel pentru Pace

Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat în 2021 de jurnaliștii Dmitri Muratov și Maria Ressa, pentru „lupta lor curajoasă pentru apărarea libertății de exprimare în Rusia și Filipine”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Jurnalistul rus Dmitri Muratov, redactorul-șef al cotidianului Novaia Gazeta, premiat vineri, 8 octombrie, cu Nobelul pentru Pace, a dedicat distincția ziarului pe care îl conduce și jurnaliștilor morți în țara sa.

Șase jurnaliști sau colaboratori ai acestui ziar au murit în ultimii ani. Chiar joi, 7 septembrie, s-au împlinit 15 ani de la asasinarea faimoasei jurnaliste, Anna Politkovskaia, ceea ce a adus prescrierea faptelor, care îi pune la adăpost pe cei care au comandat crima, transmite Libertatea.

Muratov a declarat că premiul a fost complet neașteptat și că inițial a crezut că apelul telefonic este o farsă, scrie The Moscow Times.

El a subliniat că premiul este o recunoaștere a presiunii tot mai mari asupra jurnaliștilor în Rusia. „Jurnalismul din Rusia este reprimat acum. Vom încerca să ajutăm oamenii care acum sunt declarați „agenți străini” și care sunt atacați sau expulzați din țară”, a spus el pentru site-ul de știri Podiom.

Muratov a făcut astfel referire la jurnaliștii incomozi pentru Guvernul de la Moscova, care i-a declarat agenți străini.

„Premiul este al ziarului”

Novaia Gazeta nu a fost catalogat drept „agent străin”, dar este unul dintre cele mai importante ziare independente din Rusia. Muratov este unul dintre cei care au fondat ziarul, în 1993, și ocupă funcția de redactor-șef din 1995. El a spus că premiul Nobel este opera întregii echipe Novaia Gazeta, inclusiv a celor șase jurnaliști sau colaboratori uciși de la lansarea ziarului.

„Este pentru Igor Domnikov, Iura Șcekocikin, Anna Politkovskaia, Nastia Baburova, Natașa Estemirova și Stas Markelov”, a mai spus redactorul-șef al Novaia Gazeta.

Libertatea presei, laureată pentru prima dată la Nobel

Libertatea presei, niciodată laureată până acum, figura printre favoriţi în acest an, dar cele 329 de candidaturi aflate în cursă erau ţinute secrete, transmite Digi24.

Premiul este reprezentat de o medalie de aur, o diplomă şi suma de 10 milioane de coroane suedeze (aproape 980.000 de euro) și va fi decernat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la data de 10 decembrie, la Oslo, dacă situaţia sanitară o va permite.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru pace a revenit Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU, pentru eforturile de combatere a foametei în lume.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button