fbpx

Dragostea de litere l-a inspirat să învețe 23 de limbi din întreaga lume. Un german stabilit în Moldova vorbește despre hobby-ul devenit profesie

Gerhard Ohrband este lector universitar, antreprenor, cercetător științific, profesor de limbă germană, autorul mai multor cărți și un adevărat exemplu al faptului că în Moldova poate fi atins succesul.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Născut la Hamburg, Germania, unde a și absolvit Universitatea de Psihologie, Gerhard a ales să-și construiască o carieră departe de casă, în Moldova.

Ani buni și-a dedicat timpul pentru a învăța cât mai multe limbi străine, crezând că astfel va avea mai multe oferte atractive de lucru, însă nu s-a dovedit a fi chiar atât de simplu. Cert este că până în prezent, psihologul poate preda în 12 limbi europene, precum engleza, suedeza, româna, bulgara, ucraineana și rusa. Mai mult decât atât, mai învață încă 11 limbi printre care araba, azera și olandeza, dar o face din plăcere, fără a depune mari eforturi.

Deși crede că unele persoane se nasc cu talentul de a însuși rapid unele limbi, poliglotul german mizează mai mult pe capacitățile nelimitate ale creierului, valorificate corect, pe disciplină și răbdare.

După mulți ani de învățare, în care s-a confruntat cu multe piedici și s-a împotmolit din cauza unor greșeli pe care toată lumea le face când începe să învețe o limbă, Gerhard a ajuns să scrie mai multe cărți și să elaboreze un sistem de auto-învățare prin care ajută tinerii din Moldova să asimileze mai ușor regulile altui grai.

Totodată, lectorul explică începătorilor că trebuie să se debaraseze de goana după succese care pot fi obținute în scurt timp, deoarece în învățarea productivă se pune accent pe rezultate corecte, nu pe viteză. De asemenea, acesta menționează că însușirea unei limbi trebuie tratată ca un maraton care ar putea să dureze toată viața, de aceea în momentul în care începi să înveți, trebuie să te gândești bine care este scopul ce te motivează să faci asta.

Fiind profesor de mai mulți ani, lectorul universitar încearcă să își motiveze studenții și elevii să uite de cel mai popular mit: „nu ai voie să comiți greșeli”. Chiar și copiii mici până își învață limba maternă fac milioane de erori, dar nu înseamnă că nu ajung la un rezultat bun.

De asemenea, Gerhard Ohrband își dedică timpul liber unui podcast de psihologie unde vorbește despre situația Moldovei și despre anumite evenimente care se desfășoară la noi în țară, deoarece acesta nu vede sens să discute despre problemele pe care le știu deja toți, ci vede mai util abordarea actualităților din țara în care trăiește.

Stabilit în Moldova de peste 10 ani, germanul în continuare este îndrăgostit de aceste meleaguri, menționând că unii politicieni de aici chiar merită laude, iar climatul economic pentru investitorii străini este mult mai favorabil decât în alte țări europene.

Articole asemănătoare

Back to top button