fbpx

Două universități din țară se închid și vor fuziona cu USM! Despre ce instituții este vorba?

Două universități din țară se închid și nu vor mai funcționa independent, ci vor fuziona cu Universitatea de Stat din Moldova (USM). Despre asta a anunțat Ministerul Educției (MECC), care a precizat că e vorba despre Institutul de Relații Internaționale din Moldova și Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În acest sens, ministrul Igor Șarov a avut astăzi, 27 mai, o întrevedere cu rectorul Institutului de Relații Internaționale – Valentin Beniuc, și rectora Universității de Stat „Dimitrie Cantemir” – Aurelia Hanganu. Urmare a discuțiilor, responsabilii au fost informați despre lansarea procesului de fuzionare (prin absorbție) a celor două instituții de învățământ superior cu Universitatea de Stat din Moldova și despre pașii care urmează să-i întreprindă.

„În condițiile existenței în Republica Moldova a unui număr mare de instituții publice de învățământ superior, raportat la numărul în descreștere a studenților, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a demarat procesul de raționalizare a rețelei de universități publice din țară cu scopul de a eficientiza cheltuielile publice și de a crește calitatea studiilor.

Decizia a fost luată urmare a analizei activității celor 18 instituții publice de învățământ superior, care în majoritatea cazurilor au la activ administrații și infrastructuri statice, neadaptate numărului de candidați la studii”, se explică într-un comunicat.

Așadar, având la bază „Raportul de raționalizare a cheltuielilor în învățământul profesional tehnic și superior”, susținut de expertiza Fondului Monetar Internațional, MECC va implementa în următoarea perioadă unele acțiuni de raționalizare, restructurare și modernizare a instituțiilor de învățământ superior, și anume:

  • Fuziunea prin absorbție de către o universitate cu programe similare a altor instituții de învățământ superior cu un număr mic de studenți și aceleași programe;
  • Modificarea mecanismelor de finanțare a învățământului superior;
  • Consolidarea universităților regionale: în nordul și sudul Republicii Moldova, transformând aceste instituții de învățământ superior în centre regionale de susținere a sectorului economic respectiv, acolo unde avem Zone economice libere;
  • Evaluarea externă în scopul acreditării tuturor programelor de studii superioare de licență, master și doctorat, pentru a asigura activitatea pe piața educațională a instituțiilor de învățământ superior cu programe de studii superioare de calitate.

Articole asemănătoare

Back to top button