fbpx

Dosar penal în cazul tentativei de deposedare a Republicii Moldova de sediul Consulatului din Odesa

Procuratura Generală a inițiat o cauză penală pentru abuz de serviciu, manifestat prin tentativa de deposedare a Republicii Moldova de sediul Consulatului, amplasat în Ucraina, or. Odesa, str. Posmitnogo nr. 2/2Б.

Potrivit procurorilor, în cadrul procesului penal s-a constatat că la 27 februarie 2019 a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 142 cu privire la trecerea unui bun imobil din domeniul public în domeniul privat al statului și încheierea unui contract de schimb.

Astfel, în lipsa expertizei anticorupție și fără evaluarea costului imobilului oferit în schimb, s-a acceptat propunerea Grupului de lucru, instituit prin Dispoziția Prim-ministrului nr. 36/2018 privind schimbul bunului imobil (construcție capitală) amplasat pe str. Postmitnogo nr. 2/2Б, Odesa, Ucraina, proprietate a R. Moldova, aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) cu următoarele bunuri proprietate privată – terenul aferent cu suprafața de 0,0397 ha și construcția capitală cu destinație locativă cu suprafața de 402,2 m2, cu anexele amplasate pe str. Tinysta nr. 6/4-A, or. Odesa, Ucraina.

Deși valoarea bunului imobil în care este amplasat Consulatul R. Moldova constituie circa 450.526 de dolari americani, iar dreptul de folosință asupra terenului – circa 1 312 000 USD, în lipsa actelor ce ar confirma dreptul de proprietate, factorii de decizie din cadrul MAEIE, de comun cu grupul de lucru, contrar prevederilor legale, asumându-și rolul de evaluator, au stabilit arbitrar că prețul imobilului amplasat pe str. Tinysta nr.6/4-A, or. Odesa, Ucraina, constituie 520.000 de dolari.

Mai mult, decizia de schimb al imobilelor nu a fost influențată nici de schimbarea dubioasă, cu 7 zile anterior adoptării Hotărârii de Guvern nr. 142/2019, a proprietarului bunului obiect al tranzacției de schimb, la prețul de 90.000 de dolari.

Prin aceste acțiuni ilegale, potrivit procurorilor, factorii de decizie vizați, ar fi acționat în interesele unor persoane influente din Republica Moldova și ar fi întreprins o tentativă de acaparare, la preț derizoriu, a clădirii Consulatului RM din Odesa și dreptului de a dispune de terenul aferent, prin schimb de imobile, diferența de preț fiind de circa 360.000 de dolari, circumstanțe care nu și-au produs efectul din cauze independente de voința făptuitorilor.

Citește și: Guvernul contestă o decizie a Judecătoriei Chișinău prin care poate pierde o clădire din Odesa, estimată la 3 milioane de euro, proprietate a Republicii Moldova

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button