fbpx

Doi din trei euro pe care îi câștigă Moldova din exporturi provin din UE. Experţii spun că țara noastră a făcut un mare salt economic

Doi din trei euro pe care îi câștigă Republica Moldova din exporturi provin grație mărfurilor vândute în Uniunea Europeană. Datorită Acordului de Liber Schimb, livrările peste hotare s-au majorat cu aproape 370 de milioane de euro, iar experții spun că la doar cinci ani de la semnarea documentului, țara noastră a făcut un mare salt economic.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Numărul companiilor exportatoare în UE s-a mărit până la puțin peste 1000 în 2014 la 1360 în 2016.

Și dacă în 2014, spre ţările membre ale Uniunii Europene mergeau jumătate din marfurile produse în ţară, în 2018 ponderea exporturilor a crescut la 69%.

Cu toate acestea, în timp ce au crescut exporturile la produsele primare, au scăzut exporturile la produsele procesate.

Chiar şi aşa, experţii vorbesc despre un impact direct simţitor asupra economiei. Republica Moldova s-a angajat ca în 10 ani să transpună în legislaţia naţională mai bine de 350 de acte juridice din UE, transmite tvrmoldova.md.

Autorităţile s-au angajat public că vor transforma economia țării în una modernă, după modelul statelor europene.

În iulie 2016 a intrat în vigoare Acordul de Asociere cu UE şi, în particular, componenta sa economică, Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător.

Printre beneficiile pe termen lung se numără creşterea PIB-ului cu 5,4% şi majorarea salariilor cu aproape 5%.

Articole asemănătoare

Back to top button