fbpx

doc, video | Șor prezintă un document care ar dovedi că nu a fost implicat în furtul miliardului, ci unii funcționari din BNM

Liderul Partidului ȘOR a prezentat în cadrul unei intervenții video un document care ar confirma declarațiile potrivit cărora unii foști funcționari ai Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au fost direct implicați în frauda bancară și în obținerea creditului de urgență.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Așadar, documentul prezentat este copia demersului semnat de către fostul șef al unei direcții de la BNM, Ion Ropot, administratorul special al Băncii de Economii, și datează din 27 noiembrie 2014, în plin proces de devalizare a celor trei bănci – „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank”.

Se pare că prin acel demers, Ropot ar fi solicitat de la BNM aproape 5,3 miliarde de lei pentru a restitui creanțele băncii, cu menționarea a 12 scopuri în care urmau să fie direcționate fondurile. Potrivit lui Șor, o bună parte din sumă a fost direcționată către patru bănci controlate de Veaceslav Platon.

„În aceeași zi, BNM a acordat primele 5,3 miliarde de lei din bugetul de stat, adică în ziua în care noi am fost înlăturați din cele trei bănci. Banii au fost cheltuiți la discreția lui Ropot, conform indicațiilor BNM”, a susținut Ilan Șor.

Șor a precizat încă o dată că toate creditele luate de firmele sau apropiații săi au fost rambursate, iar că documente în acest sens au fost plasate în spațiul public săptămâna aceasta.

„După conferința mea de presă unde am prezentat mai multe documente referitoare la furtul miliardului și am dat soluții reale pentru returnarea banilor furați de către BNM, nimeni din autorități nu m-a contactat. Asta mă face să cred că statul nu este interesat nici de returnarea miliardului furat, nici ca eu să compar în instanță în ședințe publice”, a mai zis Șor.

Șor a mai declarat în intervenția video că președintele Igor Dodon ar negocia eliberarea lui Veaceslav Platon: „Dețin informații”.

Amintim că la conferința organizată pe 4 martie, Șor spunea că un rol decisiv în furtul miliardului l-au jucat fosta viceguvernatoare a BNM, Emma Tăbârță, și fostul șef al departamentului de supraveghere specială al BNM, Ion Ropot, iar că frauda bancară a fost organizată în beneficiul lui Veaceslav Platon, proprietar pe atunci al altor bănci.

foto, video | Ilan Șor spune unde este miliardul furat și cine sunt vinovații

După declarațiile acestuia, procurorii au descins la BNM și au reținut mai mulți foști sau actuali funcționari de la BNM, printre care Emma Tăbârță și Ion Ropot.

Articole asemănătoare

Back to top button