doc | Lucrătorii medicali nu vor mai primi indemnizația de 16.000 de lei. Decizia Guvernului
Indemnizația de 16.000 de lei, pe care o primesc lucrătorii medicali după ce s-au îmbolnăvit de COVID-19 în timpul orelor de muncă, a fost anulată. Decizia a fost aprobată la ședința Guvernului de ieri, 3 septembrie.
Mai exact, abrogarea articolului ce prevede acordarea acestei indemnizații se conține într-o hotărâre – „Pentru aprobarea proiectului de lege privind modificarea unor acte normative”.
„Articolul VI din Legea nr. 69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2020, nr. 124-125, art. 222) se abrogă”, este scris în articolul III al Hotărârii.
Ulterior, în nota informativă se precizează: „Abrogarea art. VI din Legea nr. 69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative este necesară în contextul întreprinderii altor măsuri de protejare a salariaților. Astfel, pe parcursul a patru luni de declarare a stării de urgență, inclusiv în sănătate publică, au fost desfășurate instruiri speciale ale personalului în asigurarea condițiilor de securitate epidemiologică, a fost instituit regim special de activitate în instituțiile publice, asigurată dotarea instituțiilor cu dezinfectanți și măști, instituit spor lunar de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate pentru personalul antrenat nemijlocit în acțiuni de prevenire, control și tratare a infecției COVID-19 și majorat salariul personalului medicual cu 30% începând cu 1 septembrie curent”.
Iată ce conține Articolul VI:
1) Se stabilește, pe perioada stării de urgență în sănătate publică declarate de Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nr.10 din 15 mai 2020, o indemnizație unică în mărime de 16.000 de lei:
a) angajaților infectați cu virusul COVID- 19 al ANSP, ai instituțiilor/subdiviziunilor medicale din cadrul MAI, MAANP, al IMSP spitalicești, de AMUP, de AMP;
b) angajaților altor autorități/instituții bugetare și IMSP care s-au infectat cu virusul COVID19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.
2) Indemnizația unică se alocă din fondul de intervenție al Guvernului;
3) Indemnizația unică este scutită de impozitul pe venit, de contribuția de ASSO, de contribuția individuală de ASSO și de primele de AOAM.
Decizia a fost criticată de unii politicieni:
Fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco: „Deci, Guvernul împreună cu ministerul de resort înaintează în Parlament propunerea de abrogare a legii despre plata indemnizației de 16.000 de lei. Un 800 de euro amărâți, plătiți pentru suferință pe care nu o să-i mai primiți. Nu mai vor să se cheltuie cu voi. Nu le ajung lor. Pentru pomeni electorale.
Liderul Pro Moldova, Andrian Candu: „Culmea ipocriziei lui Dodon. Ieri, Chicu anulează indemnizația de 16.000 lei pentru lucrătorii medicali, iar azi iese Igariok Culiok și spune că nu va aproba schimbarea. Ați crezut că va trece pe sub masă și nu va fi observată de nimeni?”.
Președintele țării, Igor Dodon: Dacă este vorba despre proiectul legii bugetului de ieri, este bugetul ce a fost coordonat cu FMI. Dacă este inclus în acel proiect anularea indemnizației de 16.000 de lei, vă asigur că o astfel de propunere nu va fi votată în Parlament. Colegii mei din Parlament nu vor susține anularea indemnizației. Iar dacă Parlamentul va vota o astfel de modificare, eu voi întoarce legea în Legislativ să fie revotată”.