fbpx

doc | Grigore Novac susține că Maia Sandu ar fi prejudiciat statul când deținea funcția de ministră a Educației: „Până și Olesea Stamate critica pe atunci această decizie”

Procuratura Generală și CNA urmează să verifice dacă fosta ministră a Educației, Maia Sandu, ar fi prejudiciat statul de milioane de lei, afirmă socialistul Grigore Novac. Potrivit lui, în cadrul unor audiențe, cetățenii i-ar fi relatat despre unele circumstanțe referitoare la proiectul inițiat și gestionat de către Ministerul Educației în perioada când instituția era condusă de lidera PAS.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Deputatul a depus o sesizare în acest sens la Procuratura Generală și CNA. Novac susține că ar fi vorba despre mai multe cămine studențești ale Universității de Stat, care au fost demolate, iar terenurile ar fi fost oferite unei companii de construcții în schimbul unor angajamente ale dezvoltatorului.

În martie 2013, Ministerul Educației, condus pe atunci de Maia Sandu, a promovat în Guvern o hotărâre prin care terenul cu suprafața de 1,05 hectare de pe strada Pan Halippa și o parte din terenul cu suprafața de un hectar de pe strada Gheorghe Cașu din capitală au fost transmise unui investitor privat. Pentru terenurile primite, compania de construcții urma să restaureze un bloc de studii al USM, să reconstruiască patru cămine studențești, să modernizeze un cămin destinat angajaților universității, să ofere mai multe apartamente din blocurile noi angajaților USM și să amplaseze o sală pentru bibliotecă și o cantină studențească în casele pe care urma să le ridice.

Ulterior, Guvernul a operat modificări esențiale în hotărârea din 2013. Așadar, în iulie 2014 a fost anulată obligativitatea de a reconstrui și moderniza căminul destinat tinerilor specialiști. Deoarece condițiile pe care și le-a asumat compania nu au fost respectate, Novac consideră că ar exista dubii rezonabile referitoare la transparența și legalitatea acțiunilor Ministerului Educației.

„De ce ministerul condus de Maia Sandu a avut atunci un astfel de comportament urmează să stabilească ancheta. Până și Olesea Stamate, pe atunci expert în achiziții publice, a criticat acordul de parteneriat public-privat și eficiența gestionării acestuia”, scrie socialistul pe pagina sa de Facebook.

Conform acelui contract, compania de construcții urma să execute condițiile până în 2018. Totuși, până acum nu ar fi fost reconstruite și modernizate două dintre cele patru cămine. La fel, Novac declară că în blocurile noi nu au fost amplasate biblioteca și cantina.

„Nu este clară situația apartamentelor, care sunt vândute la prețuri preferențiale angajaților USM. În spațiul public a apărut informația că CNA a pornit un dosar penal pe acest subiect. În calitate de deputat, am solicitat Centrului Anticorupție și Procuraturii Generale mai multe informații care să facă lumină în acest caz. Sunt bănuieli rezonabile că statul a luat o țeapă imensă, iar cei care au condus Ministerul Educației și urmau să supravegheze acest proiect trebuie să răspundă”, conchide Novac.

Articole asemănătoare

Back to top button