fbpx

doc | După șapte ani de la tragedia din „Pădurea Domnească”, autoritățile permit din nou vânatul în cinci rezervații naturale

Practica vânătorii la mistreți, vulpi și șacali va fi din nou permisă în Pădurea Domnească, dar și alte patru rezervații naturale – Plaiul Fagului, Codri, Hârbovăț și Prutul de Jos. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței de ieri a Cabinetului de Miniștri. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Guvernului a aprobat modificarea hotărârii Guvernului nr. 418/2019 cu privire la efectuarea vânătorii în sezonul de vânătoare 2019-2020, care prevede expres permisiunea reglementării numerice în ariile naturale protejate de stat din fondul forestier gestionate de Agenţia „Moldsilva”, cu excepţia zonelor strict protejate.

Totodată, Executivul a stabilit și limitele de reglementare numerică (prin împuşcare) a mistreţilor în fondul ariilor naturale protejate de stat din fondul forestier.

Astfel, a fost permisă împușcarea a șapte mistreți în Rezervația peisagistică „Pădurea Hârbovăț”, cinci mistreți din Rezervația științifică „Codrii”, cinci în Rezervația științifică „Prutul de Jos”, 22 de mistreți în Rezervația științifică „Plaiul Fagului”, iar cei mai mulți, 29 specimene tinere, 24 masculi adulți, 30 femele adulte și cinci specimene îmbătrânite – în Rezervația științifică „Pădurea Domnească”.


Amintim că tragedia din „Pădurea Domnească” s-a produs la 23 decembrie 2012, la o vânătoare organizată de un grup de 30 de persoane, printre care și funcționari de rang înalt, inclusiv procurorul general de atunci Valeriu Zubco, președintele Curții de Apel Chișinău, Ion Pleșca, vicepreședintele Curții, Gheorghe Crețu și membrul Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Nicolae Damaschin.

În cele din urmă, doar Gheorghe Crețu a fost pus sub urmărire penală. Acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat de lipsirea de viață din imprudență a omului de afaceri Sorin Paciu. Judecata l-a obligat să plătească despăgubiri de aproape un milion de lei familiei Paciu, dar și o amendă de 6.000 de lei. Totodată, acesta va achita lunar, până la atingerea majoratului fiicei lui Sorin Paciu, câte 1500 de lei.

Articole asemănătoare

Back to top button