fbpx

doc | CSM sesizează CC: „Modificările la legea privind indexarea pensiilor de două ori pe an contravin Constituției”

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sesizează Curtea Constituțională (CC) în privința legii care reglementează indexarea pensiilor de două ori pe an. CSM susține că modificările votate de Parlament ar diminua garanțiile sociale ale judecătorilor, respectiv, impactul ar fi unul negativ. În același timp, potrivit CSM, modificările efectuate nu ar fi în concordanță cu Constituția. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În textul sesizării, CSM realatează că modificările care au fost efectuate contravin mai multor norme stabilite de Constituția Republicii Moldova. Este vorba despre mai multe articole din Legea supremă, printre care „restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi” și principiul neretroactivității legii.

Astfel, CSM a solicitat Înaltei Curți declararea neconstituționalității prevederilor care fac parte din capitolul II al legii.

Indexarea Pensiilor CSM Sesizează Curtea Constituțională by ZUGO on Scribd

ZUGO amintește că legea privind indexarea pensiilor de două ori pe an a fost adoptată, în 2019, de Legislativ la inițiativa Executivului condus de Ion Chicu.

Astfel, s-a făcut posibilă indexarea pensiilor la 1 aprilie și la 1 octombrie. Totuși, din ecuație a fost exclusă recalcularea pensiilor magistraților având în vedere suma salariului lunar al judecătorului în exercițiu.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button