fbpx

doc | A fost autorizată punerea sub sechestru a unor bunuri de la Victoriabank. Era planul lui Platon?

Instanța de judecată a autorizat punerea sub sechestru a unor active de la Victoriabank, informează deschide.md, care amintește că – săptămâna trecută – în presă se vehicula despre o astfel de intenție a procurorilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform documentului anexat în materialul sursei citate, au fost aplicate sechestre pe autoturisme, bunuri imobile, valori mobiliare de stat și valori nominale ale acestora – în suma totală de circa 2,3 miliarde de lei.

În acest caz, deschide.md amintește că – după eliberarea lui Platon (pe 15 iunie 2020) – se vehicula că una dintre cele mai mari bănci din Moldova, procurată de investitori străini, „pare să aibă probleme”.

Informațiile neoficiale spun că o subdiviziune a procuraturii ar fi solicitat sechestru în valoare de de 2.3 miliarde de lei (cca 117 milioane de euro) în raport cu administrația băncii. Pentru că suma e foarte mare, s-a dispus aplicarea sechestrului pe oficiul central al băncii, dar și pe conturile corespondente. Încă nu e clar dacă acest lucru s-a produs deja, deoarece, din surse bancare neoficiale, cei de la Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) ar fi înțeles rezonanța mare a cazului și încearcă întâi de toate să înțeleagă ce repercusiuni poate avea o astfel de acțiune”, scrie jurnalistul Dumitru Ciorici pe Telegram.

Mai târziu, în contextul informațiilor apărute, Procuratura Generală a făcut câteva precizări.

Investigațiile procurorilor poartă un caracter strict legal, eforturile oamenilor legii fiind orientate spre documentarea, în limitele legislației procesual-penale, identificarea și tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicați în devalizarea sistemului național bancar și nu în ultimul rând – recuperarea prejudiciului cauzat statului și cetățenilor. În această ordine de idei, ținem să aducem la cunoștință că, în timpul apropiat, Procuratura Anticorupție va deferi justiției unele episoade vizând frauda bancară, despre care instituția va informa suplimentar, în limitele permise de rigorile legii, pentru a nu afecta desfășurarea în continuare a investigațiile pe acest caz”, se menționa în comunicatul PG.

Înainte ca Platon sa iasă din închisoare, au fost publicate unele videouri cu afaceristul de la audierea în fața procurorilor, inclusiv în prezența procurorului general Alexandr Stoianoglo. În cadrul uneia dintre ele, Platon spune că ar „trebui de intrat la Victoriabank” – „având în vedere, ca acționarul de drept din România – Banca Transilvania – să fie lăsat fără pachetul de acțiuni”, notează sursa citată.

Iată un fragment din hotărârea magistraților prin care s-a admis aplicarea sechestrului asupra bunurilor Victoriabank:

Doc: deschide.md

Articole asemănătoare

Back to top button