Deputații Partidului „ȘOR”, nemulțumiți de avizul negativ al Guvernului pe marginea inițiativei lor. Fracțiunea va înainta repetat proiectul
Partidul „ȘOR” a venit cu o reacție oficială după ce Guvernul a dat astăzi aviz negativ proiectului de lege privind răspunderea penală pentru neîndeplinirea promisiunilor electorale, înaintat de către deputații fracțiunii. Totodată, reprezentanții partidului au criticat și faptul că ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a catalogat această inițiativă ca fiind una „nedemocratică și neconstituțională”.
„Reiese că domnul ministru consideră că minciunile preelectorale, înșelarea sistematică a alegătorilor de către politicieni ca fiind niște lucruri constituționale și democratice. Este de neînțeles ce legătură are libertatea de exprimare, care ar fi atacată de proiectul nostru de lege”, se arată într-un comunicat al formațiunii.
Potrivit reprezentanților Partidului „ȘOR”, promisiunile concurenților electorali nu reprezintă o „exprimare a opiniei”, ci un document oficial care stabilește obligațiile politicienilor față de alegători. Autorii inițiativei legislative mai spun că adoptarea acesteia i-ar fi determinat pe politicienii moldoveni să fie mai realiști și responsabili în ceea ce spun și fac.
„Dar, întrucât poziția oficială a statului, în persoana ministrului Justiției, constă în faptul că un program electoral este doar o „opinie” exprimată într-o formă liberă, nu este deloc de mirare că cetățenii Republicii Moldova sunt înșelați constant. Mai este de mirare, având în vedere o astfel de poziție a Guvernului, că cetățenii își pierd încrederea în viabilitatea statului moldovean și preferă să părăsească masiv țara?”, spun membrii formațiunii, subliniind că poziția enunțată de Nagacevschi ar legitima minciuna electorală.
Autorii inițiativei legislative mai spun că adoptarea acesteia i-ar fi determinat pe politicienii moldoveni să fie mai realiști în promisiunile lor sau să fie mai responsabili în ceea ce spun și promit.
„Există un articol în Codul Penal, care prevede pedepsirea fraudei. Este interesant să aflăm cum ar diferenția ministerul Justiției o fraudă simplă de una electorală, prin ce diferă acestea și de ce amăgirea electoratului nu ar trebui pedepsită? Fie că ministrul se teme pentru soarta stăpânilor săi politici, fie, pur și simplu, n-a înțeles esența proiectului de lege”, se menționează în același comunicat.
În context, Partidul ȘOR a anunțat că își rezervă dreptul, după ce va face unele modificări la proiect, să-l propună repetat pentru adoptare Parlamentului Republicii Moldova.