fbpx

Deputat PAS: Circa 600 de persoane cu cetățenia R. Moldova s-au oferit să lupte de partea Ucrainei, împotriva Rusiei

În contextul războiului din Ucraina, Republica Moldova s-a poziționat de partea lumii democratice și a condamnat tranșant agresiunea militară rusă. Declarația aparține deputatului PAS, Oazu Nantoi, și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice la tema „Moldova între Ucraina și Rusia”, organizate de Agenția de Presă IPN. Potrivit parlamentarului, gestionarea eficientă a crizei refugiaților și mesajele ferme ale conducerii țării în raport cu invazia militară din Ucraina, au demonstrat că Republica Moldova este un stat civilizat, care merită să fie parte a comunității europene, notează IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, spune că sute de deținători ai cetățeniei Republicii Moldova luptă în Ucraina împotriva agresiunii ruse, iar mii de cetățeni ai țării au contribuit la buna gestionare a crizei refugiaților. Potrivit parlamentarului, aceste acțiuni demonstrează clar că societatea este de partea lumii democratice.

„Cunosc că circa 600 de persoane cu cetățenia Republicii Moldova, cu experiență din Legiunea Franceză, din Afganistan, din stânga Nistrului, s-au oferit să lupte de partea Ucrainei împotriva agresorului rus. Asta este o manifestare concretă a atitudinii față de acest război. Încă în anul 2021, în structurile de stat ale Republicii Moldova au fost elaborate scenarii și au început pregătirile cum să facem față acestor scenarii. Subliniez, nu era vorba de scenariul invaziei Federației Ruse, pentru că din acest punct de vedere suntem neprotejați. Dar noi am început să ne pregătim pentru scenariile ce țin de criza energetică, criza refugiaților și aceste pregătiri au contribuit la o reacție promptă din partea statului. Criza refugiaților a demonstrat că statul, fără implicarea cetățenilor, poate face puține lucruri”, a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi.

Potrivit parlamentarului, contextul regional este unul favorabil începerii negocierilor de aderare la UE, întrucât războiul din Ucraina a întărit convingerea comunității europene că Republica Moldova merită perspective de aderare.

„Noi nu putem spune categoric că renunțăm la gazul rusesc, la energie electrică produsă din gaz rusesc, întrucât suntem prea vulnerabili. Noi avem blestemul malului stâng și nu exclud că unele companii din Republica Moldova pot fi implicate în diferite scheme de ocolire a sancțiunilor la care este supusă Rusia. Dar aceasta nu este politica conștientă a statului, ci demonstrarea slăbiciunile statului. Noi ne-am poziționat univoc de partea lumii democratice. Republica Moldova, împreună cu Ucraina, a obținut un suport fără precedent. Nouă ni s-a spus clar că s-a greșit când am fost ținuți la distanță, în stare de suspans. Nu Uniunea Europeană a provocat perioada rușinoasă a statului captiv și nu Uniunea Europeană ne-a învățat cum se fură miliardul, asta sunt problemele noastre, dar Uniunea Europeană a înțeles că Parteneriatul Estic trebuie să fie completat cu perspectivă de aderare la UE, cu condiția că vom îndeplini tema de acasă”, a mai spus reprezentantul partidului de guvernare.

Oazu Nantoi mai spune că începerea negocierilor de aderare, dezvoltarea economică și modernizarea Republicii Moldova, vor avea efecte pozitive și asupra Ucrainei.

„Noi am demonstrat că suntem un popor civilizat atunci când ne-am confruntat cu criza refugiaților. Din punct de vedere politic, susținem Ucraina, ne-am poziționat de partea lumii democratice și, respectiv, lumea democratică ne acordă asistență multilaterală cu ajutorul căreia a fost depășită criza de iarna trecută, grație acestei asistențe vedem parteneriatul fără precedent cu România prin conexiuni de infrastructură. Este un proces din care Republica Moldova are de câștigat perspectiva europeană, cu condiția că agresorul rus va fi învins în Ucraina și atunci vor crește și posibilitățile noastre de a acorda asistență Ucrainei, nu doar în problema crizei refugiaților, dar și sub alte aspecte”, a explicat parlamentarul.

Dezbaterea publică la tema „Moldova între Ucraina și Rusia”, este ediția a 290-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Acțiunea este organizată de către Agenția de presă IPN cu sprijinul fundației germane „Hanns Seidel”.

Articole asemănătoare

Back to top button