fbpx

Decizia Guvernului: De la 1 mai se majorează salariul minim pe economie

Guvernul a luat o nouă decizie în ceea ce privește suma minimă garantată a salariului în sectorul real. Astfel, potrivit hotărârii aprobate astăzi, de la 1 mai 2019, retribuția minimă va crește cu 165 de lei, până la 2775 de lei pe lună.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În ultimii șapte ani, salariul minim garantat a fost majorat cu 1575 lei.

Conform legislației, în cazul aplicării de către unităţile economice a sistemului tarifar sau netarifar de salarizare, leafa lunară a unui angajat nu poate fi mai mică decât cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real.

Această sumă este stabilită anual de Guvern, în funcție de creșterea anuală a indicelui de consum și a ratei de creștere a productivității muncii la nivel național.

Astfel, de la începutul lunii viitoare, întreprinderile, organizațiile, instituțiile cu autonomie financiară, orice tip de proprietate și formă de organizare juridică, își vor achita angajații cu minim 16,42 de lei pe oră sau 2775 de lei pe lună, sumă calculată pentru un program complet de lucru, în medie cu 169 de ore pe lună.

Salariul minim garantat în sectorul real a crescut de la 1200 de lei, stabilit în 2012, la 2610 de lei în 2018, ca urmare a unei creșteri mai puternice, în medie cu 12,6% în ultimii trei ani.

Articole asemănătoare

Back to top button