fbpx

Decizia CC: Reprezentanții ex-Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, vor putea participa la alegeri

Prevederile Codului Electoral care limitează participarea la alegeri a unor membri ai partidelor neconstituționale au fost declarate neconstituționale. Decizia a fost pronunțată pe 26 martie de completul de judecată al Curții Constituționale, format din șase magistrați. Judecătoarea Liuba Șova a formulat o opinie separată, scrie Newsmaker.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Amintim că, pe 31 iulie 2023, Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care membrii organelor executive ale partidelor neconstituționale și persoanelor alese din partea acestor formațiuni li se interzice să participe la alegeri pentru o perioadă de 5 ani. Decizia deputaților a venit, după ce, pe 19 iunie 2023, Partidul „ȘOR”, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost declarat neconstituțional. Pe 3 octombrie, Curtea Constituțională a declarat modificările Codului Electoral neconstituționale, în urma sesizării de către deputații ex-Partidului „ȘOR”.

O zi mai târziu, pe 4 octombrie, Parlamentul, cu votul deputaților PAS, a modificat, din nou, Codul Electoral. Astfel, noile prevederi stabileau că persoanele „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument la declararea neconstituțională a partidului politic” sau care „au realizat nemijlocit acțiuni are au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare neconstituțională a partidului politic” nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri.

Și aceste prevederi au fost contestate la Curtea Constituțională. Sesizarea a fost depusă de deputații ex-Partidului „ȘOR” Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan.

Articole asemănătoare

Back to top button