fbpx

De la nimic la mii de euro: Cine a cheltuit cel mai mult pentru reclama de pe Facebook în campanie și cum au reacționat oamenii la postările politicienilor

Campania electorală pentru prezidențiale a trecut. Totuși, vrem să-ți arătăm cum s-a desfășurat aceasta pe Facebook. Care a fost cel mai activ politican, câți bani au scos „din buzunar” concurenții electorali, dar și cum au recționat cetățenii la postările accestora, vezi mai jos într-un raport realizat de Mediapoint și MEMO.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Dintre toți concurenții elecorali, cele mai multe postări pe Facebook în perioada analizată le-a făcut  liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Acesta este urmat de liderul PL, Dorin Chirtoacă.  Igor Dodon și Maia Sandu, concurenții s-au duelat în turul doi  s-au clasat abia pe pozița patru și, respectiv, șapte.

Clasamentul se schimbă puțin dacă privim paginile de Facebook ale formațiunilor din partea cărora au candidat persoanele. Pagina  Partidului Nostru rămâne cap de listă la numărul de postări. Acesta este urmat de PAS și Platforma DA.

Când vine vorba de bani, cheltuielile candidaților pentru reclama de pe Facebook au variat: de la nimic până la peste 15 mii de euro. Cel mai mult a plătit Renato Usatîi – 15.370 de euro, iar cel mai puțin – Dorin Chirtoacă, care nu a scos niciun bănuț din buzunar pentru reclamă pe Facebook.

Reacțiile internauților

Dintre cei opt concurenți electorali, Renato Usatîi a adunat cele mai multe „like-uri” la postările făcute în campania electorală. Acesta este urmat de Maia Sandu și Andrei Năstase.

Cele mai puține aprecieri au fost înregistrate la Tudor Deliu și Violeta Ivanov.

Pe lângă „like-uri” care, în opinia autorilor stufiului, reprezintă acordul general cu postarea, internauții au recționat la postările politicienilor cu „emoții”.  Maia Sandu a obținut cele mai multe emoții „Ador” și „Grijă”. Iar Renato Usatîi a primit cele mai multe reacții de „Uau” și „Haha”.

Igor Dodona obținut multe reacții de „Furie”, iar Dorin Chirtoacă de „Tristețe”.

Cele mai virale postări

Cea mai virală postare făcută în campania din turul întâi a fost cea publicată de Renato Usatîi de la întâlnirea electorală a lui Igor Dodon la Fălești.

Pe locul doi și trei se clasează două filmulețe video publicate de Maia Sandu. 

Dacă e să ne referim la cele mai populare postări ale formațiunilor politice, atunci pe primele trei poziții se află materiale publicate de Partidul Acțiune și Solidaritate.

Studiul este realizat de companiile Mediapoint și MEMO, cu sprijinul Agenției Slovace pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare și National Endowment for Democracy. Materialul integral poate fi văzut aici.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button