fbpx

De la învățare la predare: 25 tineri din R. Moldova și Ucraina au devenit traineri naționali Y-PEER Moldova

În perioada 11-12 martie, Y-PEER Moldova, a încheiat modulul III al Școlii Trainerilor pentru Tineri, ediția a VII-a, un proiect care a format 13 traineri naționali Y-PEER Moldova, inclusiv 12 traineri din Ucraina. Iar în acest articol vrem să vă povestim despre experiența tinerilor participanți la acest proiect, despre lucrurile care i-au marcat, dar și despre impactul pe care l-au produs ei înșiși în comunitățile lor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Școala Trainerilor pentru Tineri, ediția VII-a, este un proiect despre tineri și pentru tineri, în care aceștia au reușit să acumuleze un bagaj de cunoștințe în domeniul sănătății sexual reproductive prin metoda dezbaterii și a teatrului social. Iar prin aceste tehnici, tinerii, au reușit să înțeleagă mai bine problemele cu care se confruntă semenii lor, cum le pot rezolva și de unde pot cere ajutor.

„Prin orele de informare pe care le-am derulat, am ajuns la peste 2.400 tineri, inclusiv din Ucraina, 100 profesori și 100 părinți. Iar după fiecare modul, tinerii au avut teme pentru acasă, astfel dânșii au reușit să realizeze ore de informare în comunitățile lor pe subiectul sănătății sexual reproductive. De asemenea, ei au utilizat dezbaterea ca instrument de transmitere a informației”, spune Victoria Ciocan, coordonatoarea proiectului.

În această ordine de idei, Daria Coșer, elevă la Colegiul de Medicină din Cahul, povestește că  Școala Trainerilor pentru Tineri, ediția VII-a, a fost o experiență interesantă, unde și-a dezvoltat abilități și și-a depășit anumite frici: „Acum mă văd o fire deschisă, care nu se teme să vorbească în public. Am făcut ore informative pe subiecte de sănătate reproductivă în instituția de unde vin. Colegii au rămas impresionați de informațiile pe care le-am livrat și au aflat destul de multe, cu toate că sunt clase de liceu.”

Maxim Goncear este un alt tânăr participant la Școala Trainerilor pentru Tineri, ediția VII-a, dânsul este originar din Odessa și spune că instruirile au fost interactive, interesante și utile.

„Am reținut foarte multe lucruri utile de la instruiri, dar în mod special mi-au plăcut dezbaterile, deoarece am învățat să vorbesc în public, să captez atenția oamenilor și să-mi expun obiectiv ideile”, subliniază Maxim.

Despre experiența sa a povestit și Daniela Patraș care vine din Chișinău: „M-am bucurat să fiu parte a acestui proiect și să învăț despre sănătate reproductivă alături de tineri de vârsta mea. Aici mi-am îmbunătățit comunicarea cu publicul și am învățat să pot interacționa pe diferite subiecte mai ușor cu semenii mei și nu doar. Iar acum, având titlu de traineri Y-PEER Moldova, simt că am mai multă încredere în mine și că sunt aptă să transmit informații coerente și utile oamenilor.”

Subliniem că, la finele modulului III ai Școlii Trainerilor pentru Tineri, ediția a VII-a, participanții au primit certificate de absolvire și premii marca Y-PEER Moldova pentru că și-au manifestat angajamentul în ceea ce privește dezvoltarea ca tineri lideri responsabili în comunitățile lor.

Școala Trainerilor pentru Tineri, ediția a VII-a, este implementată de AO Reţeaua de Tineri Educatori de la Egal la Egal din Republica Moldova (Y-PEER Moldova) cu susținerea International Planned Parenthood Federation (IPPF) în perioada octombrie 2022 – martie 2023

 

 

Articole asemănătoare

Back to top button