fbpx

De ce tresari în somn? Mesajul pe care ţi-l transmite de urgenţă organismul

Te-ai întrebat vreodată de ce tresari în somn? Astfel de reacții ale organismului uman afectează doar o parte a corpului, cum ar fi brațul și/sau piciorul stâng. Probabil ai experimentat și tu acest tip de „șoc electric”. Iată ce spun cercetătorii despre comportamentul de acest fel din timpul perioadei de odihnă!

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

De ce tresari în somn, potrivit specialiștilor

Probabil, nu îți sunt străine tresăririle din timpul somnului. Ele pot fi resimțite în momente diferite ale perioadei de odihnă. De multe ori, sunt atât de slabe încât nici nu le simți. Alteori, s-ar putea  îți întrerupă procesul de adormire și să te trezești brusc. Astfel de comportamente pot să apară la orice vârstă, însă sunt mai frecvente în rândul adulților.

Trăsăririle din timpul somnului reprezintă contracții musculare involuntare. Oamenii de știință nu au ajuns la o concluzie definitivă privind cauzele sacadărilor de acest fel. Totuși, în urma unor cercetări, au descoperit câteva aspecte de care s-ar putea să dorești să ții cont de acum înainte.

Ce se întâmplă, de fapt, când adormi? Uneori, în timpul somnului, între nervii din trunchiul cerebral reticular poate lua naștere o „eroare”. Aceasta determină corpul să reacționeze, sub forma unei tresăriri. Când mușchii corpului se relaxează complet, creierul presupune că urmează să mori și determină contracția mușchilor.

Tresari des în somn? Există și cazuri în care poți tresări din cauza viselor. De cele mai multe ori, alte cauze determină acest tip de reacție a organismului. Știi ce încearcă să-ți transmită, de fapt? S-ar putea să fi consumat, printre altele, prea multă cofeină și stimulente sau să te fi supus unui stres emoțional puternic, scrie Playtech.

Ce mesaje îți transmite organismul uman

Există factori care influențează reacțiile organismului în timpul somnului. Printre aceștia se numără și consumul de cofeină, care este foarte ridicat în rândul persoanelor adulte. Nivelurile de stres – inclusiv emoțional – sunt, de asemenea, intense la vârsta adultă, arată oamenii de știință.

Când ești stresat sau anxios, nivelul de cortizol se menține ridicat și în timpul somnului. Asta înseamnă că, în ciuda faptului că dormi, ești mai puțin odihnit. Relaxarea în somn nu se mai produce, de fapt. Stresul perturbă tranziția dintre starea de veghe și cea de somn, dând naștere tresăririlor.

Când tresari în timp ce dormi, s-ar putea ca organismul să vrea să te atenționeze că nu te odihnești suficient. Lipsa unei perioade regulate de odihnă, fie că vorbim despre o insomnie cronică, fie că vorbim despre o singură noapte nedormită, poate fi una dintre cauzele ce conduc la reacții de tip „șoc electric” pe perioada nopții, spun cercetătorii.

Articole asemănătoare

Back to top button