fbpx

De ce să nu mai folosești lumânări parfumate în casa ta. Te expui unui mare pericol

Cu mult timp înainte de inventarea becului, lumânările și felinarele erau principalele surse de lumină din locuințele oamenilor. În prezent, lumânările sunt folosite ca decorațiuni, fiind fabricate sub diverse forme. De obicei, aroma acestora este parfumată. Specialiștii atrag atenția asupra folosirii acestui tip de produse. Află în rândurile de mai jos de ce să nu mai folosești lumânări parfumate în casă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

De ce să nu mai folosești lumânări parfumate în casă

Te-ai întrebat vreodată ce spune știința despre lumânările parfumate, care sunt la modă în ziua de azi? Există multe dezbateri cu privire la toxicitatea lor. În general, oamenii de știință sunt de părere că astfel de produse nu ar trebui să fie folosite în casă. Iar asta din cauza faptului că procesul de ardere al lumânărilor este dăunător pentru sănătate.

Potrivit mai multor analize efectuate de cercetători, majoritatea lumânărilor parfumate sunt fabricate din ceară de parafină. Acest tip de ceară este obținut din petrol, ca produs secundar al fabricării benzinei. Un studiu din anul 2009 a arătat că arderea cerii de parafină eliberează substanțe chimice potențial periculoase pentru organismul uman. Un exemplu în acest sens este toluenul.

Arderea lumânărilor eliberează în aer compuși organici volatili și particule în suspensie. Acestea din urmă pot pătrunde cu ușurință în plămâni. Oamenii de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la dezvoltarea de probleme cardiace și pulmonare, din cauza expunerii prelungite la aceste particule, scrie playtech.ro.

În ceea ce privește compușii organici volatili, aceștia se transformă rapid în gaz în momentul în care au contact cu temperatura camerei în care se află lumânările. Unii dintre aceștia sunt potențial cancerigeni, potrivit specialiștilor.

La ce riscuri te expui dacă arzi lumânări parfumate

Lumânările parfumate pot elibera formaldehidă. Acest compus organic volatil poate să crească semnificativ riscul de dezvoltare a cancerului. Trebuie, totuși, menționat că, în ciuda tuturor studiilor efectuate în acest sens, mai este nevoie și de alte analize pentru a cunoaște exact impactul pe care îl au asupra sănătății.

Este foarte posibil, în schimb, ca unele persoane să dezvolte reacții alergice la lumânările parfumate. Printre principalele simptome care se pot manifesta se numără: strănutul, curgerea nasului, blocarea sinusurilor.

În altă ordine de idei, lumânările parfumate care sunt fabricate din soia produc mai puțină funingine. De asemenea, ele eliberază mai puține substanțe toxice, potrivit Health Line. Cel puțin, în comparație cu cele fabricate din parafină. Chiar dacă fumul pare ceva mai curat, este recomandat ca acesta să fie limitat la minimum.

Articole asemănătoare

Back to top button