fbpx

De ce Gazprom amenință cu întreruperea livrărilor de gaze? Explicația unui deputat PAS

Deputatul PAS, Radu Marian, susține că atitudinea Gazprom față de Republia Moldova în prezent ar fi generată de schimbarea guvernării. Într-o postare pe o rețea socială, parlamentarul susține că anterior, țara ar fi avut datorii mult mai mari față de gigantul rus, însă amenințări privind sistarea gazelor nu au existat.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„O să vă dau un singur detaliu, ca să înțelegeți cum s-a schimbat subit atitudinea Gazprom față de Republica Moldova. În perioada 2011-2015, Moldovagaz a acumulat peste 400 milioane dolari devieri negative (adică diferența dintre prețul de achiziție al gazului și tarifele plătite de cetățeni) și Gazprom niciodată nu a transmis video-uri sau scrisori de amenințare cu întreruperea livrărilor de gaze, așa cum face acum. Acum, în ianuarie, s-au acumulat puțin peste 25 milioane dolari devieri și deja suntem amenințați cu întreruperea de gaze naturale”, a precizat Radu Marian.

Citește și: doc | Scrisoarea prin care Gazprom amenință că va sista livrarea de gaze în R. Moldova

În aceeași postare, deputatul susține că autoritățile fac tot posibilul pentru a depăși această situație și pentru ca Moldovagaz să achite datoria acumulată la începutul anului.

„Gazprom, în loc să-și ajute propria companie, a mers pe calea dură. Și asta în condițiile în care Moldova avut o abordare extrem de rezonabilă și respectuoasă cu partea rusă. De ce s-a schimbat atitudinea Gazpromului? Cred că ați înțeles deja și singuri. Guvernul și Parlamentul sunt gata să realoce TVA-ul pentru gaz și să plătească în avans compensațiile către Moldovagaz, pentru a depăși această situație, în cazul în care soluțiile comerciale vor eșua. Independența energetică și reformele de durată costă, dar efectele benefice a le acestora se vor simți pentru mult timp”, a mai scris parlamentarul.

ZUGO amintește că Comisia pentru Situații Excepționale a R. Moldova se întrunește în ședință, după ce Moldova Gaz a primit o scrisoare oficială prin care solicită achitarea în avans a gazelor naturale consumate în luna ianuarie. În caz contrar, gigantul rus amenință cu deconectarea de la gazele naturale.

Citește și: ultima oră | Comisia pentru Situații Excepționale, în ședință, după ce Gazprom amenință din nou cu deconectarea de la gaze naturale

Articole asemănătoare

Back to top button