De ce cordonul ombilical n-ar trebui tăiat imediat după naştere. Argumentele cercetătorilor americani
În general, cordonul ombilical este prins și tăiat cât mai curând posibil după naștere. Cu toate acestea, cercetări recente au arătat că întârzierea momentului tăierii acestuia are numeroase beneficii.
Practica tăierii cordonului ombilical a apărut ca urmare a faptului că se credea că întârzierea procedurii ar crește riscul ca bebeluşul să facă icter. În ultimii ani, experții au stabilit că, de fapt, nu prezintă niciun risc pentru sănătatea bebelușului, din contră.
Efectele benefice ale tăierii întârziate a cordonului ombilical se pot observa la toţi bebelușii, indiferent de felul în care se nasc. Înseamnă că bebelușii născuți prematur, cei care vin pe lume prin cezariană sau pe cale naturală au de câştigat dacă le mai este lăsat puţin cordonul ombilical.
Bebelușii prematuri au șanse mai mari de supraviețuire
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani de la Universitatea Missouri Health Care şi publicat în anul 2020 în “Jurnalul de Moașă și Sănătatea Femeii”, s-a constatat că, pentru bebelușii născuți prematur (cu mai mult de trei săptămâni înainte de termen), așteptarea unui minut după naștere până latăierea cordonului ombilical reduce riscul de deces al copilului.
Câteva secunde suplimentare de ataşare la cordonul ombilical şi la placentă, implicit, oferă o sursă vitală de sânge care scade riscul apariției unor probleme grave de sănătate pentru copiii prematuri, scrie clickpentrufemei.ro.
La naștere, bebelușii prematuri se pot confrunta cu dificultăţi de respirație, temperatură corporală redusă şi organe subdezvoltate, ca inima sau creierul. Pe măsură ce cresc, prezintă un risc crescut de afecțiuni cronice, deficiențe cognitive și de învățare, tulburări de vedere, auz și dentare. Aportul suplimentar de sânge de la cordonul ombilical îi poate salva viața.
Îi asigură copilului o sănătate mai bună pe parcursul vieţii
Întârzierea detaşării cordonului ombilical și a legăturii bebelușului cu placenta responsabilă de creșterea intrauterină, îi oferă copilului timpul suplimentar necersa pentru a se adapta în afara uterului mamei. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Ohio, sângele suplimentar obţinut din placentă îi crește volumul sanguin. Acest volum de sânge crescut la naștere scade riscul de apariție a anemiei cu deficit de fier.
Întârzierea cu un minut a tăierii cordonului ombilical după naştere a fost corelată cu creșterea nivelului de fier până la vârsta de șase luni, conform concluziilor la care au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Missouri. Sângele suplimentar pe care copilul îl primește crește volumul de sânge al bebelușului, ceea ce crește și rezervele sale de fier. În acest mod, scade riscul de a deveni anemic pe măsură ce creşte şi are o dezvoltare mai bună. Cum fierul nu este transferat foarte bine prin laptele matern, suplimentarea sângelui la naștere prin întârzierea tăierii cordonului ombilical poate face copiii mai sănătoși de-a lungul vieţii.