fbpx

De ce alcoolul îți dă poftă de mâncare? Ce spun oamenii de știință

Dacă ești ca mulți oameni, cu cât bei mai mult, cu atât mănânci mai mult. Dar poate avea efecte secundare nedorite, inclusiv balonare crescută, calorii și creștere în greutate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

O întrebare mai interesantă este: de ce ne dă alcoolul poftă de mâncare, în primul rând?

Una dintre cele mai simple explicații pentru că mâncăm mai mult atunci când bem este că alcoolul ne scade inhibițiile și ne poate scădea apărarea atunci când vine vorba de controlul porțiilor și de a face alegeri alimentare sănătoase. Cu o băutură în mână, este mai probabil să iei chipsuri, pâine sau orice altceva, fără să te gândești la asta, scrie Playtech.

De ce ne e foame după ce bem alcool

Hultin, care este și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, a spus că, pe lângă scăderea sistemului de apărare, există dovezi că alcoolul poate influența hormonii legați de sațietate sau de senzația de sațietate. De exemplu, alcoolul poate inhiba efectele leptinei – un hormon care suprimă pofta de mâncare – și peptidei asemănătoare glucagonului-1 (GLP-1), un hormon care inhibă aportul de alimente, a explicat ea.

Ar putea exista și alte mecanisme în joc. Unele cercetări sugerează că alcoolul ar putea stimula celulele nervoase din hipotalamusul creierului care cresc apetitul. Potrivit unui studiu, neuronii din creier care sunt în general activați de foamete reală, provocând un sentiment intens de foame, pot fi stimulați de alcool.

Alcoolul poate scădea, de asemenea, zahărul din sânge, ceea ce ne poate face să avem poftă de zahăr și carbohidrați.

Persoanele cu diabet au un risc și mai mare de a avea un nivel scăzut de zahăr din sânge atunci când beau, potrivit lui Hultin, în special atunci când consumă alcool pe stomacul gol.

De asemenea, alcoolul în sine este bogat în calorii. Un pahar de vin ar putea avea doar 120 sau 125 de calorii, iar o bere ușoară chiar mai puțin, dar cocktailurile, sucurile din acestea, siropurile etc toate conțin zahăr și grăsimi, pe lângă alcool, a explicat Hultin.

Articole asemănătoare

Back to top button