fbpx

Cutremurul din Turcia a avut peste 6000 de replici

Cutremurul devastator care s-a produs pe 6 februarie în apropiere de graniţa dintre Turcia şi Siria a fost urmat de peste 6.000 de replici, a anunţat duminică Agenţia turcă pentru gestionarea dezastrelor naturale (AFAD).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Directorul AFAD, Orhan Tatar, a declarat că au fost înregistrate replici seismice „la fiecare trei sau patru minute” după cutremurul iniţial. Aproximativ 40 dintre acestea au avut magnitudini de peste 5, a mai spus directorul AFAD, potrivit digi24.ro.

Specialiştii în seismologie se aşteaptă ca astfel de replici să se producă şi în perioada următoare, afectându-i pe „localnicii deja traumatizaţi”, a mai spus oficialul turc.

El i-a îndemnat pe rezidenţii din zonele afectate să nu se apropie de clădirile avariate şi a adăugat că autorităţile de resort încă analizează distrugerile produse la nivelul infrastructurilor strategice, inclusiv baraje de acumulare şi tuneluri.

Devastatorul seism de la începutul lunii februarie a ucis zeci de mii de oameni, a distrus sau a avariat aproximativ 150.000 de clădiri şi a lăsat alte zeci de mii de persoane fără locuinţe în sud-estul Turciei.

Potrivit agenţiei de presă Reuters, bilanţul acestor seisme a depăşit 46.000 de morţi. Oficialii din cele două ţări se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească în zilele următoare, întrucât numeroase persoane sunt în continuare dispărute.

Amintim că șase cetățeni ai Republicii Moldova au fost repatriați din zonele Hatay și Malatya ale Turciei, afectate de cutremure devastatoare. Autoritățile de la Chișinău au anunțat anterior că trei cetățeni moldoveni au decedat în localitatea turcă Hatay.

O echipă de salvatori din Moldova a pornit în misiune internațională pentru ajutorarea poporului turc pe data de 6 februarie. Activitatea acestora a fost complet autonomă, utilizând un modul specializat de căutare – salvare urbană de sub dărâmături.

Articole asemănătoare

Back to top button