fbpx

Curtea de Apel Cahul s-a reunit pe dosarul Șor pe timp de coronavirus. „Este ilegal”

Curtea de Apel Cahul ar fi încălcat flagrant dispozițiile unei hotărâri a Comisiei pentru Situații Excepționale, care cere suspendarea proceselor penale pe durata situației de stare de urgență în Republica Moldova în legătură cu răspândirea coronavirusului. Asta susțin reprezentanții lui Ilan Șor după ce magistrații au dispus joi, 19 martie, organizarea unei ședințe de judecată în dosarul politicianului, chiar dacă avocatul acestuia a argumentat necesitatea amânării.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Instanța ar fi insistat pe organizarea ședinței, în pofida argumentelor apărării și în pofida faptului că nu existau informații noi pentru a fi examinate, consideră Ilan Șor. Acesta a scris pe o rețea de socializare că nu exclude că în spatele „excesului de zel” al judecătorilor ar sta ordine politice.

„În țară a fost instituită stare excepțională. Sunt închise practic toate instituțiile de stat. A fost redusă drastic și limitată orice activitate care presupune contactul între oamenii. Și iată, în aceste condiții cu adevărat extraordinare, Curtea de Apel Cahul a organizat o ședință de judecată pe „dosarul” meu.Avocatul Iulian Balan a mers la ședință și a cerut ca aceasta să fie anulată, în conformitate cu hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale, motivând cererea prin faptul că își face griji pentru sănătatea sa, dar judecătorii scuipă de sănătatea oamenilor! Sunt departe de gândul că judecătorii sunt atât de curajoși încât vor să continue ședințe anume în această perioadă. Sunt convins că au fost presați, impuși, obligați. Ei în continuare nu au nici rezultatele expertizei și nimic altceva pentru a examina la această ședință. Dar ei nu au ascultat argumentele apărării. Ei se grăbesc să anunțe verdictul, scris deja în alte cabinete”, declară Șor.

Ilan Șor susține că ședința anunțată ar fi avut loc cu încălcarea hotărârii Comisiei pentru Situații Excepționale, semnate de Ion Chicu, care prevede că procesele penale aflate în curs pe rolul instanțelor de judecată, indiferent de etapa de examinare, se suspendă de drept pe durata stării de urgență, cu anumite excepții.

„Domnilor judecători, nu depășiți orice limită a fărădelegii. Încercați să înțelegeți că nu orice ordin telefonic trebuie neapărat îndeplinit, mai ales dacă vi se cere să comiteți o ilegalitate. Starea de urgență o dată și o dată se va încheia. Societatea, statul, își vor reveni. Și atunci voi și cei care v-au dat ordine veți ajunge pe banca acuzaților, alături de președintele Consiliului Superior al Magistraturii. Situația din țară este foarte șubredă, astfel încât trecerea de la rolul de judecători în cel de judecați s-ar putea întâmpla în cel mai scurt timp”, atenționează politicianul.

Amintim că, potrivit reprezentanților politicianului, la mijlocul lunii februarie, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi ar fi pus presiune pe judecătorii și procurorii de pe dosarul Șor, amenințând că va solicita Agenției Naționale de Integritate ca aceștia să fie verificați.

Articole asemănătoare

Back to top button