Cum va fi ales șeful statului la prezidențialele din 2020 – de către popor sau în Parlament? Răspunsul lui Igor Dodon
Igor Dodon infirmă faptul că Legea Supremă a țării va fi modificată pentru ca următorul președinte să fie ales de către Parlament și nu prin vot direct, de către popor, cu s-a făcut la prezidențialele din 2016.
„Sunt categoric împotriva acestei abordări. Cetățenii doresc să-și aleagă președintele prin vot direct. Eu personal am protestat în PMAN pentru a întoarce acest drept tuturor cetățenilor. Următoarele alegeri, care trebuie să se desfășoare în luna octombrie sau noiembrie 2020, vor avea loc conform normei legale, care este acum în vigoare”, a comunicat șeful statului în cadrul celei de-a patra ediții a emisiunii „Președintele răspunde”.
Amintim că, la 4 martie 2016, Curtea Constituțională a hotărât că președintele Republicii Moldova urmează să fie ales direct de către popor și nu de către Parlament cu voturile a 61 de deputați. Decizia avea la bază o sesizare a legislatorilor PLDM, care contestau medificarile la Constituție din anul 2000.
Astfel, în virtutea deciziei luate de magistrații Înaltei Curți, alineatul 1 din articolul 78 a Legii Supreme a căpătat următoarea formă: „Preşedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat”.
Precizăm că șef al statului poate deveni cetăţeanul care are 40 de ani împliniţi, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de zece ani şi posedă limba de stat.
Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri. În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin pentru primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur.