Cum se va folosi Rusia de mandatul de arestare al CPI pe numele lui Vladimir Putin pentru a prelungi războiul
Kremlinul va interpreta cel mai probabil mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) pe numele lui Vladimir Putin ca dovadă că Occidentul vrea să-l îndepărteze actualul lider de la Kremlin, notează jurnalistul Andrew Roth într-o analiza pe The Guardian, transmite HotNews.
Deși este puțin probabil ca, pe termen scurt, Putin să fie adus în fața tribunalului de la Haga, Rusia va folosi probabil decizia CPI pentru a ridica miza războiului pe plan intern și, de asemenea, pentru a argumenta, atunci când dorește, că orice negocieri sunt doar o cortină de fum pentru scopul final de a-l răsturna pe Putin.
Susținătorii invaziei Ucrainei prezintă decizia instanței ca pe un semn al antagonismului occidental față de Rusia.
„Vestul arată că este gata să meargă până la capăt”, a spus Vladlen Tatarsky, unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari ai Rusiei. „Ei pariază pe crearea unei schisme în interiorul Rusiei care vrea să-l îndepărteze pe Putin”.
„Dar noi suntem cei care suntem gata să mergem până la capăt cu președintele nostru până la victorie, oricare ar fi acea [victorie]. Orice ar costa. Pentru că acum nu mai există drum de întoarcere. Să nu uitați asta.”
Președintele Dumei de stat, Viaceslav Volodin, a scris deja pe Telegram: „Yankei, mâinile jos de pe Putin!”
„Washingtonul și Bruxelles-ul au epuizat toate sancțiunile posibile și acțiunile neprietenoase”, a spus acesta, adăugând că „nu au reușit să distrugă cetățenii Federației Ruse sau să distrugă economia țării noastre.”
„Washington și Bruxelles înțeleg acum: dacă există Putin, există Rusia”, a continuat el. „Deci îl atacă. Puterea lui Putin este în sprijinul oamenilor și în consolidarea societății din jurul lui”.
„Orice atac asupra președintelui rus îl vedem ca o agresiune împotriva țării noastre”, a spus el.
Astfel, va fi acordată puțină atenție motivului hotărârii: deportarea forțată a copiilor ucraineni în Rusia.
Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, care a spus deja, cu mândrie, că „este grozav că comunitatea internațională a apreciat această muncă de a ajuta copiii țării noastre”.
Sute de copii ucraineni au fost luați din orfelinate și case de copii și duși în Rusia, a declarat vineri procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, după ce CPI a emis mandate de arestare pentru președintele Vladimir Putin și Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului.
„Mulți dintre acești copii, susținem, au fost de atunci dați spre adopție în Federația Rusă”, a mai spus el.
Khan a spus că o modificare a legii ruse a facilitat adoptarea copiilor de către familiile ruse, în timp ce la momentul deportărilor, copiii ucraineni erau persoane protejate în temeiul Convenției a patra de la Geneva.