fbpx

Cum poți identifica și evita deshidratarea. Sfaturi utile pentru a rămâne fresh în zilele de vară

Dacă fără hrană organsimul poate supraviețui zile bune sau chiar săptămâni, fără apă mai mult de câteva zile ar fi imposibil. Apa este substanța indispensabilă omului. Este esențială pentru funcționarea corectă a metabolismului, a circulației sangvine. Aceasta contribuie la reglarea temperaturii corpului și asimilarea subtanțelor nutritive.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Vara, atunci când organismul uman pierde mult mai multă apă, trebuie asigurată o hidratare corectă pentru a evita deshidratarea ce poate avea consecințe nefaste asupra sănătății.

Cum identifici deshidratarea

Cu siguranță, primul semn ce dă de înțeles că ești dezhidratat este setea. Deshidratarea ușoară poate provoca,  și uscăciune în gură, lipsă de energie, dureri de cap și stări de oboseală . Un alt simptom des întâlnit este senzația de slăbiciune în picioare. Daca urinați mai puțin de 3-4 ori pe zi și eliminați cantități mici de urină, atunci e posibil sa fiți ușor deshidratat.

Semnele care indică o deshidratare mai serioasă pot include: amețealăcrampe muscularepiele uscată și palidă și ochi obosiți. Dacă experimentați astfel de simptome ar trebui sa vă adresați unui medic.

Sfaturi pentru a rămâne mereu hidratat

  • Crește raportul de lichide consumat

Consumă cât mai multe lichide treptat. Dacă bei un pahar sau mai multe dintr-o dată, cel mai probabil vei elimina repede apa. Ai grijă însă, nu orice băutură ajută la hidratare. Cele care conțin zahăr și cofeină supra-stimulează organismul și provoacă deshidratarea. Alcoolul este cel ce deshidratează cel mai puternic. Poți să renunți neapărat la cafea sau la vin, dar nu uita să ai întotdeauna aproape și un pahar cu apă.

  • Consumă legume și fructe

Mănâncă în jurul a cinci porții de fructe și de legume pe zi. Alimentele precum castravete, salată verde, ridichi, roșii, ardei gras, pepene și căpșuni sunt esențiale pentru hidratare. Pe lângă apă, acestea mai vin și cu bonusul mineralelor, vitaminelor și fibrelor.

  • Consumă fresh-uri și smothie-uri

Aceasta este o metodă rapidă și gustoasă pentru a consuma legumele și fructele. Prepară-ți un „power drink” din alimentele preferate cu ajutorul unui blender și în mai puțin de 3 minute, e gata de a fi consumat.

  • Consumă apă chiar dacă nu îți este sete

Mitul de a bea apă doar atunci când îți este sete trebuie uitat. Vara ne dezhidratăm mult mai rapid, iar senzația de sete poate dispărea în timp, dar nu și nivelul de dezhidratare. Consumă apă de fiecare dată când ai ocazia. Absența apei din organism poate produce efecte negative și poate influența funcționarea organelor.

  • Poartă îmbrăcăminte lejeră

Încearcă să porți vara haine din materiale naturale, ce permit pielii să respire. Recomandate sunt articolele vestimentare fabricate din bumbac și in. Evita hainele mulate produse din fibre sintetice.

Vezi și: Răcorește-te sănătos și delicios. Șase tipuri de limonadă de gustat în acest weekend fierbinte

Articole asemănătoare

Back to top button