fbpx

Cum alegem cozonacul, vopseaua pentru ouă și carnea? Recomandările ANSA pentru cei care fac cumpărături în ajun de Paște

Pentru a evita cazurile de procurare a produselor neconforme sau care pot afecta sănătatea, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu recomandări pentru cei care fac cumpărături înaintea sărbătorilor pascale. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Responsabilii recomandă procurarea produselor doar din locuri autorizate. Consumatorii sunt îndemnați să nu cumpere alimente din locuri unde nu se asigură condițiile igienico-sanitare specifice sau chiar din stradă.

Conform ANSA, carnea proaspătă trebuie să aibă consistență elastică, culoare de la roz-pal până la roşu închis, trebuie să fie compactă în secțiune, gropiţa formată la apăsarea cu degetul trebuie să se niveleze rapid, iar grăsimea nu trebuie să nu aibă miros.

Carnea de miel trebuie să provină de la unități autorizate sanitar-veterinar. Termenul de valabilitate recomandat pentru acest produs este de 72 de ore, la o temperatură cuprinsă între +2 și +4 grade Celsius.

Suprafața peștelui proaspăt trebuie să fie curată și să aibă un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roșii și fără rupturi.

Coaja ouălor trebuie să fie curată, tare, întreagă și fără pete. Pe fiecare unitate trebuie să fie indicat codul producătorului și data până când poate fi consumată, iar această perioadă nu trebuie să depășească o lună de la ouat.

Evitați cumpărarea ouălor care au coaja crăpată sau murdară. La spargere, albuşul nu trebuie să fie tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. Totodată, pentru vopsirea ouălor este recomandată vopseaua destinată industriei alimentare, marcată corespunzător.

Cozonacii, prăjiturile și alte produse de panificaţie trebuie să fie ambalate. Pentru a evita apariția toxiinfecțiilor alimentare, nu procuraţi alimente cu termenul de valabilitate expirat. Totodată, depozitaţi-le conform instrucțiunilor producătorului și respectați condițiile privind termenii și cerințele de păstrare.

Articole asemănătoare

Back to top button