fbpx

Criză de judecători la Curtea Supremă de Justiţie. Din 1 martie mai pleacă încă cinci magistraţi

Criză de judecători la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). Miercuri, 1 martie, este ultima zi de muncă pentru magistrații Ala Cobăneanu, Svetlana Filincova, Iurie Diaconu, Victor Boico şi Victor Burduh. Restul membrilor CSJ care recent și-au depus cererile de demisie ar urma să-și încheie activitatea la sfârșitul lunii curente, transmite realitatea.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Tamara Chișca-Doneva, Ion Guzun, Aliona Miron, Mariana Pitic și Anatolie Țurcanu sunt judecătorii care rămân să activeze la CSJ, potrivit informațiilor publicate pe pagina oficială a instituției.

Într-un răspuns oficial expediat în adresa Realitatea.md, reprezentanții CSJ explică că judecătorii care și-au depus demisia, nu au motivat decizia.

„Necesită a fi luat în considerare faptul că dreptul la demisie este un drept stabilit de legislație pentru judecători în mod egal cu alte categorii profesionale. Demisia reprezintă un act de voință unilateral fără a fi necesară motivarea ei”, informează CSJ.

Amintim că în ultima lună, 20 de judecători CSJ din cei 33, câți ar trebui să fie, și-au anunțat demisia. Potrivit regulamentului, toate dosarele care erau gestionate de către magistrații demisionari vor fi distribuite aleatoriu altor judecători.

Potrivit CSJ, vor activa cinci judecători în cadrul Colegiului Civil Comercial şi de Contencios Administrativ, şi trei judecători în cadrul Colegiului Penal, ţinând cont că un judecător este detaşat în Consiliul Superior al Magistraturii.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că sistemul trece printr-o schimbare radicală, iar anumite nemulțumiri sociale și circumstanțele desfășurării procesului de evaluare a candidaților la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii i-au determinat pe mai mulți judecători să plece din sistem. Ministra a precizat că în prezent nu există un blocaj în sistem.

Articole asemănătoare

Back to top button