fbpx

Critici dure la adresa guvernării după semnarea contractului de livrare a energiei electrice cu MGRES: „Trădare de patrie”

Criticile în adresa autorităților care au decis să cedeze tot volumul de gaz livrat de Gazprom regiunii transnistrene, în schimbul reducerii prețului la energie electrică continuă să vină. Astfel, trei partide politice de opoziție și-au exprimat nemulțumirile. Platforma DA cere chiar și demisia ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu cât și a ministrului pentru Reintegrare, Oleg Serebrean.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Reprezentanții Platformei DA au catalogat acest gest ca fiind „trădare de patrie.”

„Pierderile economice suportate pentru achiziția gazelor naturale cedate regimului separatiste de pe piața europeană sunt mult mai mari decât diferența de preț la energia electrică. Gazpromul livrează Moldovei gaze la prețul de 785 USD. În urma acestor cedări, volumul de gaz necesar pentru malul drept al Nistrului a fost procurat vara cu un preț mediu de 1000 USD, iar prețul actual pe piață este în mediu de 1500 USD. Mai mult ca atât, toate circumstanțele ne arată despre pregătirea acestei decizii încă din momentul în care Gazprom a decis să micșoreze cantitatea volumului de gaz exportat în Republica Moldova până la cantitatea de gaz suficientă pentru Regiunea Transnistreană,” a declarat președintele Platformei DA, Dinu Plângău.

Și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), a condamnat acțiunile Guvernului de la Chișinău.

„CUB califică drept o bravadă ieftină campania guvernului prin care a îndemnat cetățenii să suporte consecințele scumpirilor, motivate prin „asumarea prețului independenței„ și „respingerea șantajului Rusiei”. Transmiterea integrală a volumelor de gaze naturale regimului separatist, la prețuri mici, în condițiile unui deficit enorm cu care se confruntă consumatorii din Republica Moldova, este un act premeditat contra intereselor naționale, a economiei și a cetățenilor săi,” se arată într-o notă informativă emisă de CUB.

În declarație se mai menționează că „pretinsa ieftinire a curentului electric comportă un preț prea mare pe care cetățenii moldoveni vor trebui să-l plătească în viitor. Iar acest preț va fi libertatea noastră”.

La fel, CUB cere Procuraturii Generale pornirea unei anchete penale pe faptul „subminări economiei naționale și susținerii separatismului”.

Tot cu critici a venit și Partidul Social Democrat European (PSDE) care se arată îngrijorat de situația energetică din Republica Moldova și acțiunile autorităților de achiziționare a resurselor energetice și costurile acestora pentru populație.

„Constatăm lipsa transparenței în achiziționarea resurselor energetice, ceea ce creează incertitudini în privința prețurilor de livrare și a tarifului pentru consumatorii finali,” se arată într-o postare de pe pagina oficiala de Facebook a PSDE.

„Cerem Consiliului Concurenței investigarea posibilelor înțelegeri de cartel și combaterea practicilor anticoncurențiale de către furnizori la procurarea energiei verzi,” a mai scris PSDE în postare.

Amintim că Energocom a semnat sâmbătă, 3 decembrie, contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie.

Citește și: Dodon, despre încheierea contractului cu MGRES: Este necesar să fie semnat pe o perioadă mai lungă

Articole asemănătoare

Back to top button