fbpx

Creștere de 4,4 miliarde de lei. Volumul de credite a revenit la nivelul dinaintea crizei din sistemul bancar

În 2018, volumul de credite acordat economiei de către sectorul bancar și nebancar a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei. Asta, în condițiile în care din 2014, acest nivel s-a aflat într-o continuă scădere. Astfel, nivelul volumul creditelor a revenit la nivelul de până la criza din sistemul bancar.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Datele unei analize publicate de IDIS Viitoru arată că creșterea a fost asigurată în primul rând de sectorul nebancar, care a înregistrat o creștere a portofoliului de credite cu 2,4 miliarde lei. La rândul său, sectorul bancar și-a majorat portofoliul de credite cu 2 miliarde lei în 2018.

Experţii IDIS Viitorul mai constată că tot în 2018, după o cădere de 4 ani și portofoliul de credite oferite de sectorul bancar a înregistrat o creștere semnificativă, datorată în special creșterii portofoliului de credite oferite persoanelor fizice, pentru consum și ipotecă. Per total, ponderea creditelor oferite persoanelor fizice a crescut de la 15,5% în anul 2013, la 40% în anul 2018.

De asemenea, experţii remarcă o înviorare a  procesului de creditare a persoanelor juridice atât de sectorul bancar cât și de nebancar, din a doua jumătate a lui 2018.

Articole asemănătoare

Back to top button